Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Управителят на Фед: Последиците от прибързано понижение на лихвените проценти ще са разрушителни

Банки

Управителят на Фед: Последиците от прибързано понижение на лихвените проценти ще са разрушителни

Управителят на Фед: Последиците от прибързано понижение на лихвените проценти ще са разрушителни - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Управителят на Фед Джером Пауъл потвърди досегашната позиция на централната банка на САЩ, че вероятно би било подходящо да започне да понижава лихвите „в даден момент тази година“.

Говорейки в Станфордския университет в сряда вечерта, председателят на Фед обаче потвърди, че централната банка все още се нуждае от „по-голямо доверие“ по отношение на траекторията на инфлацията, преди да започне да разхлабва своята парична политика.

„Що се отнася до инфлацията, твърде рано е да се каже дали последните показания представляват нещо повече от просто увеличение. Не очакваме, че ще бъде уместно да намалим основния лихвен процент, докато нямаме по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво надолу към целевото ниво от 2 процента“, каза Пауъл.

Той отбеляза, че намаляването на лихвените проценти ще бъде повлияно от данните и „ако икономиката се развива до голяма степен, както очакваме“.

„Последните данни обаче не променят съществено цялостната картина, която продължава да показва солиден икономически растеж, силен, но балансиращ пазар на труда и инфлация, която се движи надолу към 2%, но понякога по неравен път“, каза шефът на Фед.

Той изрази убеждението си, че потенциалните последици от прилагането на преждевременно намаляване на лихвените проценти биха били „доста разрушителни“.

Шефът на Фед също така отбеляза, че „намаляването на лихвените проценти твърде рано или твърде много може да доведе до обръщане на напредъка, който наблюдавахме по отношение на инфлацията, и в крайна сметка да изисква още по-строга политика (по-високи лихви?), за да се върне инфлацията до 2%“.

„Паричната политика работи и работи в общи линии според очакванията“, заключи той.

Анкети