Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Очаквано: ФЕД на САЩ запази лихвите без промяна

Банки

Очаквано: ФЕД на САЩ запази лихвите без промяна

Очаквано: ФЕД на САЩ запази лихвите без промяна - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Федералният резерв на САЩ гласува да остави лихвените проценти непроменени за четвърта поредна среща и заяви, че се движи към съкращения.

Централната банка има двоен мандат да поддържа ниско ниво както на инфлацията, така и на нивото на безработица и беше силно съсредоточена на последните срещи върху овладяването на инфлацията, като гледаше дългосрочната си цел от два процента. Федералният резерв потвърди в изявление, че поддържа референтната си лихва по заемите стабилна на 23-годишния си връх, между 5,25 и 5,50 процента. Институцията каза, че „рисковете за постигане на целите за заетостта и инфлацията се движат към по-добър баланс“.

Но добавя, че Федералният комитет за отворения пазар (FOMC), определящ лихвите, едва ли ще започне да намалява лихвените проценти, „докато не придобие по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво“ към два процента. „Ние вярваме, че нашият лихвен процент вероятно е на върха си за този цикъл на затягане“, каза председателят на Фед Джеръм Пауъл пред репортери на пресконференция след решението за лихвите. Той добави, че „почти всички“ във FOMC са за съкращаване през 2024 г., но това действие веднага след следващата среща през март е малко вероятно. „Не мисля, че е вероятно комисията да достигне ниво на доверие до срещата през март“, каза той.

Акциите на Уолстрийт паднаха рязко в сряда следобед, докато трейдърите осмисляха новината.

Етикети: ФЕД (33) лихви (100)
Анкети