Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Джером Пауъл: ФЕД ще намали референтния си лихвен процент, но вероятно по-късно тази година

Банки

Джером Пауъл: ФЕД ще намали референтния си лихвен процент, но вероятно по-късно тази година

Джером Пауъл: ФЕД ще намали референтния си лихвен процент, но вероятно по-късно тази година - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Напредъкът на Федералния резерв на САЩ в намаляването на инфлацията „не е сигурен“, каза председателят на борда на Федералния резерв на САЩ преди двудневните изслушвания във Вашингтон.

Федералният резерв повиши основния си лихвен процент по заеми до 23-годишен връх, за да се справи с упоритата инфлация, като успешно намали темпа на нарастване на цените от многодесетилетни върхове към дългосрочната си цел от 2%. Но инфлацията остава висока и последните данни показват, че пътят до целта вероятно ще бъде труден.

„Ако икономиката се развие като цяло, както се очаква, вероятно ще бъде подходящо да започнем да намаляваме ограниченията на политиката в някакъв момент тази година“, каза шефът на Фед Джером Пауъл в изявление.

„Но икономическите перспективи са несигурни и продължаващият напредък към нашата цел за инфлация от два процента не е гарантиран“, добави той.

Подготвените забележки на Пауъл пред законодателите от Комитета по финансовите услуги на Камарата на представителите поставят началото на двудневни изслушвания на Капитолийския хълм, в които той вероятно ще бъде запитан кога Фед ще започне да намалява повишените лихвени проценти.

Анкети