Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Първата жена управител на турската централна банка подаде оставка – ще я замести икономист от Amazon

Банки

Първата жена управител на турската централна банка подаде оставка – ще я замести икономист от Amazon

Първата жена управител на турската централна банка подаде оставка – ще я замести икономист от Amazon - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган назначи бившия икономист от Amazon Фатих Карахан за управител на Централната банка, предаде АФП.

Карахан замести Хафизе Гайе Еркан, първата жена на този пост, която подаде оставка след по-малко от година на поста заради медиен скандал, в който беше замесено семейството ѝ.

Еркан получи големи похвали от западните инвеститори за това, че започна бърза серия от увеличения на лихвените проценти, които помогнаха за стабилизиране на спадащата лира и укротяване на тежката криза с разходите за живот в Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган, дългогодишен противник на високите лихвени проценти, се отказа от неконвенционалната си икономическа политика и многократно похвали Еркан за нейната работа.

44-годишната Еркан бе подложена на остри нападки в социалните медии и в някои опозиционни публикации за това, че няколко пъти е довела детето си, което е на около година и половина в банката, а заедно с него и баща си, за да го гледа. Обвиниха я, че ползва ресурсите на банката за лични нужди и, че е позволила на баща си да взема неоторизирани кадрови решения в банката.

Еркан предизвика негативни реакции и след като заяви пред един от големите вестници миналия месец, че е трябвало да се премести при родителите си, защото инфлацията е направила наема в Истанбул недостъпен.

Нападките към първата жена управител на централната банка на Турция разтревожиха инвеститорите и породиха несигурност относно дългосрочния ангажимент на Ердоган към неговия екип.

„Наскоро срещу мен беше организирана голяма кампания за убийство на репутацията ми“, написа Еркан в социалните мрежи.

Анкети