Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Председателят на саудитската банка, отказала подкрепа на Credit Suisse, подаде оставка

Банки

Председателят на саудитската банка, отказала подкрепа на Credit Suisse, подаде оставка

Председателят на саудитската банка, отказала подкрепа на Credit Suisse, подаде оставка - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Председателят на най-големия акционер в Credit Suisse - Saudi National Bank, подаде оставка по-малко от две седмици след като коментарите му за швейцарския кредитор ускориха спада в цената на акциите му, съобщи CNN. Четири дни по-късно банката беше спасена, след като кризата на доверие сред инвеститорите и клиентите я беше довела до ръба на фалит.

Аммар Ал Худайри подаде оставка „поради лични причини“ и ще бъде заменен от главния изпълнителен директор Саид Мохамед Ал Гамди, се казва в изявление на Саудитската национална банка от днес.

В скорошно интервю Ал Худайри изключи възможността за увеличаване на дела на Saudi National в Credit Suisse. Подобен ход щеше да спомогне за укрепване на доверието в закъсалата институция, която бе изправена пред натиск върху цената на акциите си на фона на сътресенията в сектора, предизвикани от фалита на американската Silicon Valley Bank.

„Отговорът е категорично не, по много причини извън най-простата - регулаторна и законова“, каза Ал Худайри в отговор на въпрос дали Саудитската национална банка е отворена за допълнителни капиталови инжекции в Credit Suisse, ако последната има нужда от спешни средства.

След тези коментари акциите на швейцарския кредитор се сринаха до рекордно ниско ниво. В същото време разходите за застраховане на дълга му нараснаха, което почти изтри стойността на инвестицията на Саудитската национална банка.

По-малко от 24 часа по-късно Credit Suisse взе 54 млрд. долара назаем от централната банка на Швейцария. Тази спешна помощ обаче не беше достатъчна, за да спре клиентите да теглят депозити със скорост от над 10 млрд. долара на ден. В крайна сметка това доведе до историческото спасяване на банката от по-големия ѝ конкурент UBS чрез сделка, сключена с посредничеството на правителството.

Саудитската национална банка, която е 37% собственост на държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, придоби 9,9% дял в Credit Suisse през октомври за 1,5 млрд. долара, което я превърна в основен инвеститор в плана за оздравяване на банката. До 17 март, пет месеца по-късно, швейцарският кредитор загуби около 60% от пазарната си стойност, заличавайки „лъвския пай“ от инвестицията на Саудитската национална банка.

Ако саудитската банка беше увеличила дела си в Credit Suisse над 9,9%, тя щеше да бъде подложена на допълнителни регулаторни задължения.

„Ако надвишим 10%, ще влязат в сила всички нови правила, независимо дали става въпрос за нашия регулатор, швейцарския или европейския регулатор“, заяви Ал Худайри в интервюто за телевизия Блумбърг.

Анкети