Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Централната банка на Нова Зеландия изненада с рязко повишаване на лихвите

Банки

Централната банка на Нова Зеландия изненада с рязко повишаване на лихвите

Експертите от RBNZ са категорични, че инфлацията в страната все още е твърде висока и устойчива

Централната банка на Нова Зеландия изненада с рязко повишаване на лихвите - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Централната банка на Нова Зеландия (RBNZ) неочаквано повиши лихвените проценти с 0,50 процентни пункта достигайки до 14-годишен връх от 5,25%.

Експертите от RBNZ са категорични, че инфлацията в страната все още е твърде висока и устойчива, а достигането до заветната целева инфлация от 1%-3% изисква затягане на финансовата политика.

„Инфлацията все още е твърде висока и устойчива, пазарът на труда се задържа над максималните си нива“, се казва в официалното изявление на банката.

От финансовата институция отчетоха и бъдещи рискове за повишаване на инфлацията, вследствие на лошото време в страната по-рано тази година.

НЕОЧАКВАНО

Решението на Централната банка на Нова Зеландия изненада пазарите. Според проведеното предварително проучване на Reuters нито един от анкетираните икономисти не е прогнозирал увеличение с 0,50 процентни пункта. Икономистите са очаквали промяна само с 0,25 процентни пункта.

Действията на RBNZ са в рязък контраст спрямо политиката на Централната банка на Австралия, която задържа основния лихвен процент стабилен.

„RBNZ е решен да намали инфлацията, независимо от цената и днешното свръхголямо увеличение отразява решимостта на банката", коментираха икономисти от Kiwibank.

След новината новозеландският долар реагира и отскочи с 1%, достигайки двумесечен връх от 0,6383 щатски долара.

Анкети