Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Руската централна банка с ново повишение на ОЛП на фона на висока инфлация и отслабена рубла

Банки

Руската централна банка с ново повишение на ОЛП на фона на висока инфлация и отслабена рубла

Руската централна банка с ново повишение на ОЛП на фона на висока инфлация и отслабена рубла - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Руската централна банка повиши основния си лихвен процент за трети път в рамките на два месеца, докато се бори с по-високата инфлация и по-слабата рубла, предаде АФП.

Инфлацията в Русия се ускори през лятото и остава упорито висока, като централната банка не успява да постигне целта си от четири процента.

Централната банка съобщи, че нейният съвет на директорите е взел решение да увеличи основния лихвен процент от 12% на 13%.

„Инфлационният натиск в руската икономика остава висок“, се казва в изявление на банката.

Банката посочи и „обезценяването на рублата“, която от началото на годината е загубила около 30% от стойността си спрямо долара.

„Банката на Русия ще прецени възможността за по-нататъшно повишаване на основния лихвен процент на предстоящите си заседания“, заяви тя.

За последен път централната банка повиши основния си лихвен процент на извънредно заседание през август, ден след като рублата се срина до повече от 16-месечно дъно спрямо долара.

Във вторник президентът Владимир Путин омаловажи отслабването на валутата, която е обременена от по-ниските приходи от износ и по-високите военни разходи след конфликта в Украйна.

„Този въпрос изисква собствено щателно проучване от страна на централната банка и руските правителствени и финансови власти“, каза той на Източния икономически форум във Владивосток.

Руските официални лица до голяма степен отхвърлят икономическите последици от протакането на офанзивата на Москва в Украйна, въпреки отлива на чуждестранни компании и безпрецедентните западни санкции.

Анкети