Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Централната банка на Турция: Инфлацията ще започне да спада през юни

Банки

Централната банка на Турция: Инфлацията ще започне да спада през юни

Централната банка на Турция: Инфлацията ще започне да спада през юни - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Управителят на Централната банка на Турция Фатих Карахан прогнозира, че инфлацията ще започне да спада през юни.

Карахан ревизира леко нагоре прогнозата си за края на годината до 38%, предаде АФП.

Инфлацията на потребителските цени се ускори през април, достигайки 69,8% на годишна база.

„По време на дезинфлационния процес, който ще настъпи от юни нататък, ще продължим да правим всичко необходимо, за да намалим инфлацията в съответствие с междинните цели, които сме си поставили“, заяви Карахан при представянето на втория си тримесечен доклад.

„Въпреки че основната тенденция на инфлацията се е смекчила, тя продължава да е над траекторията, която прогнозирахме в първия за годината доклад за инфлацията, през февруари миналата година“, призна управителят.

В резултат на това „актуализирахме прогнозата си за инфлацията до края на 2024 г. до 38% от предишните 36%“.

Зашеметяващото покачване на потребителските цени и сривът на турската лира спрямо долара и еврото са виновни за тежкото изборно поражение, нанесено на президента Реджеп Тайип Ердоган и неговата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) на местните избори на 31 март.

„Запазихме прогнозите си за 2025 г. и 2026 г. съответно на 14% и 9%. В средносрочен план се стремим да стабилизираме инфлацията на ниво от 5%“, продължи управителят.

В доклада се подчерта особено голямото нарастване на цените в сектора на услугите през април през годината, включително 124,5% при наемите, 100,8% при транспортните услуги, 95,8% при хотелите и ресторантите и 103,9% при частното образование.

Поради това централната банка възнамерява да продължи политиката си на затягане на паричната политика, започнала през юни 2023 г., след преизбирането на г-н Ердоган, като миналия месец повиши основния си лихвен процент от 8,5% на 50%.

„Решени сме да запазим рестриктивната си парична политика, докато инфлацията не спадне до нива, съответстващи на нашите цели“, предупреди Карахан.

Анкети