Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Централната банка на Турция въвежда мерки за увеличаване на депозитите в турски лири

Банки

Централната банка на Турция въвежда мерки за увеличаване на депозитите в турски лири

Централната банка на Турция въвежда мерки за увеличаване на депозитите в турски лири - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Централната банка на Турция обяви нови мерки за укрепване на депозитите в турски лири във финансовата система.

Миналия месец банката започна да отменя схемата за депозитни сметки, защитени от валутни курсове, като прекрати прилагането ѝ. Схемата предвиждаше цел за превръщане на депозитите в чуждестранна валута в депозити, защитени от валутни курсове.

Днес банката обяви допълнителни мерки, целящи да увеличат дела на депозитите в турски лири.

Според инструкцията, изпратена до местните кредитори, целевото месечно нарастване на дела на депозитите в лири в общия размер на депозитите е увеличено от 2% на 2,5%.

Последните данни на Агенцията за банково регулиране и надзор показват, че депозитните сметки с валутна защита продължават да намаляват.

Обемът на сметките за валутнозащитени депозити спадна от 3,35 трлн. лири през седмицата, приключила на 1 септември, на 3,33 трлн. лири към 8 септември, докато общият размер на депозитите в местните банки е нарасна от 12,9 трлн. лири на над 13 трлн. лири.

В изявление през август Централната банка заяви, че стъпките, свързани с валутнозащитените депозитни сметки, са част от процеса на опростяване.

„Регулациите имат за цел да увеличат депозитите в турски лири и същевременно да намалят валутнозащитените депозити, като осигурят прехода от валутнозащитени сметки към депозити в турски лири“, заяви тогава банката.

Централната банка също така увеличи лимита за освобождаване от плащане по фактури за експортни кредити и кредити за МСП (малки и средни предприятия) от предишните 50 000 лири на 250 000 лири (8400 евро) с цел облекчаване на кредитния поток.

Анкети