Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Унгария ще блокира военната подкрепа на ЕС за Украйна заради банка ОТП

Банки

Унгария ще блокира военната подкрепа на ЕС за Украйна заради банка ОТП

Унгария ще блокира военната подкрепа на ЕС за Украйна заради банка ОТП - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му ще блокира новия транш от военната подкрепа на ЕС за Украйна и всички бъдещи пакети със санкции на ЕС срещу Русия, ако Киев не извади унгарската банка ОТП от списъка си с поддръжниците на войната на Русия срещу Украйна, предаде Ройтерс.

„Не може да дадем зелена светлина, докато ОТП остава в черния списък“, каза Сиярто, говорейки за новия транш с военна помощ.

„Същото важи и за санкциите“, добави той.

Унгария не е одобрила прехвърлянето на следващия транш от военната подкрепа на ЕС за Украйна, осигурена от европейски фонд, като поиска гаранции, че и други региони, като Балканите и Северна Африка, също ще получат средства. Досега 27-те страни са предоставили по тази линия около 3,6 милиарда евро военна подкрепа на Украйна.

Само преди няколко дни Сиярто заяви, че страната му ще блокира и новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия.

„Докато ОТП е в списъка на Украйна с поддръжниците на войната на Русия срещу Киев, унгарското правителство няма да преговаря по новия пакет от санкции“, заяви той на срещата на външните министри на ЕС в Швеция.

Европейската комисия представи предложенията за 11-ия пакет от санкции срещу Русия на страните членки на ЕС миналия петък. Те са насочени главно към предотвратяване заобикалянето на мерките от страна на вече санкционираните страни.

Предложенията обаче включват и допълнителни търговски ограничения, които могат потенциално да засегнат и унгарски компании.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел отказа да коментира забележките на Сиярто след срещата на външните министри. Той каза, че министрите не са чули унгарския министър да прави тези забележки.

Според Борел обаче не е тайна, че Унгария не вярва в ефикасността на европейските санкции срещу Русия.

В началото на май украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията (НАПК) включи унгарската банка ОТП в своя списък на спонсори на войната, като я обвини, че подкрепя тероризма.

Унгарската ОТП е една от водещите банки на руския пазар за финансови услуги, дори след началото на войната, според НАПК, посочва БТА.

Анкети