Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Великобритания готви нов регламент за финансовите услуги, за да гарантира достъпа до пари в брой

Банки

Великобритания готви нов регламент за финансовите услуги, за да гарантира достъпа до пари в брой

Великобритания готви нов регламент за финансовите услуги, за да гарантира достъпа до пари в брой - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Контролният финансов регулатор на Великобритания (FCA) заяви, че използва правомощията си съгласно предложенията на нов закон за финансовите услуги, одобрен по-рано тази година, за да изисква от банките в страната, сред които големите кредитори Barclays, Lloyds, HSBC и NatWest, да извършват „оценки на достъпа на потребителите до пари в брой“, когато обмислят затваряне на техен клон.

„Знаем, че макар да има нарастващо преминаване към цифрови плащания, над 3 милиона потребители все още разчитат на пари в брой – особено хора, които може да са уязвими – както и много малки предприятия“, каза Шелдън Милс, изпълнителен директор на FCA за потребителите и състезание.

„Това ще помогне да се управлява темпото на промяната и ще се гарантира, че хората могат да продължат да имат достъп до пари в брой, ако имат нужда от тях“, допълни Милс.

По данни на FCA през първото тримесечие на тази година най-близката безплатна точка за теглене на пари в брой се е намирало на повече от 1,5 километра разстояние за над 95% от населението на страната.

Делът на транзакциите в брой се повиши миналата година за първи път от десетилетие, след като падна до най-ниските си нива от 15% през 2021 г., когато пандемичните ограничения, насърчаващи използването на безконтактни картови плащания, все още бяха в сила, каза BRC. Въпреки това все повече магазини към настоящия момент настояват потребителите да извършват картови плащания.

FCA заяви, че съществуващият закон позволява на търговците на дребно да решават дали да приемат пари в брой или не, но финализирането на новите правила ще е факт през третото тримесечие на 2024 г.

Великобритания се нарежда сред държавите, които се очаква да издадат своя цифрова валута през втората половина на десетилетието, което поражда опасения, че парите в брой ще имат нужда от по-голяма законова защите, тъй като ще станат още по-трудни за използване.

Анкети