Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Гърция слага край на кешовото плащане при сделки с имоти

Имоти

Гърция слага край на кешовото плащане при сделки с имоти

Гърция слага край на кешовото плащане при сделки с имоти - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Всички собственици на имоти в Гърция, закупили или продали имот през последното тримесечие на 2023 г., ще бъдат изправени пред строг контрол, глоби и санкции, ако се установи нарушения при плащане.

Националната агенция по приходите налага строг контрол върху тези, които бързат да приключат сделки за покупко-продажба на недвижими имоти, изцяло или частично извършени в брой, тъй като от 1 януари 2024 г. плащането ще се извършва изключително чрез банкови преводи, предава „Труд нюз“. Ако данъчните одитори открият нередности или прехвърлени недекларирани средства, купувачите и продавачите ще трябва да платят сериозни глоби и ще бъдат разследвани от прокуратурата, за да се определи източникът на средства.

Паричните транзакции от последните пет години също са под микроскоп, тъй като от 338 511 декларации за прехвърляне на собственост на обща стойност 27,7 милиарда евро, за 84 354 е установено, че са били изцяло или частично платени с пари в брой.

Новият законопроектът, който се очаква да бъде гласуван преди парламентът да се оттегли за ваканция, предвижда, че на купувачите на имоти, които плащат в брой ще се налагат солени глоби в размер от 10 000 до 500 000 евро от 1 януари 2024 г. и договорът ще бъде автоматично анулиран.

Договор за покупко-продажба на недвижим имот, в който е посочено авансово плащане, частично или пълно плащане в брой, е нищожен и не може да се прехвърля. Нарушителите ще се наказват с глоба в размер на 10% от платената в брой цена.

Глобата е минимум 10 000 евро и максимум 500 000 евро за всяко нарушение. Например, в случай на продажба и покупка на недвижим имот на стойност 100 000 евро, договорът ще бъде анулиран и на данъкоплатците ще бъде наложена глоба от 10 000 евро, което е 10% от цената в брой.