Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Вицепрезидентът на ЕЦБ: В държавите от Еврозоната не трябва да се понижават банковите буфери

Банки

Вицепрезидентът на ЕЦБ: В държавите от Еврозоната не трябва да се понижават банковите буфери

Вицепрезидентът на ЕЦБ: В държавите от Еврозоната не трябва да се понижават банковите буфери - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Държавите от еврозоната не трябва да освобождават дискреционни банкови буфери, опитвайки се да минимизират ефектите от слабия икономически растеж. Това заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос.

Някои от страните членки в еврозоната са въвели така наречения антицикличен капиталов буфер, който принуждава банките да заделят повече капитал по време на икономически растеж, който след това може да бъде освободен, когато икономическият цикъл се обърне.

„Централните банки трябва да запазят освобождаваеми капиталови буфери, за да гарантират, че те са налични в случай, че условията в банковия сектор се влошат“, каза по време на свое изявление де Гиндос.

Припомняме, че Германия и Франция въведоха такива буфери тази година, като Франция планира да ги увеличи от началото на следващата година, докато Холандия обяви планове да удвои буфера следващия май.

Потенциално безпокойство е, че икономиката на еврозоната като цяло стагнира през цялата година и всяко възстановяване през следващата година ще бъде ограничено в рамките на под 1 на сто, допълва Ройтерс.

„По-слабата промишлена активност започва да оказва влияние и на услугите“, каза вицепрезидентът на ЕЦБ. „Вероятно е икономиката на еврозоната да остане потисната в близко бъдеще.“

Дори пазарът на труда, който в последните години бе лъч надежда за икономиката, започна да показва признаци на отслабване, добави де Гиндос.

Незадоволителното икономическо представяне на еврозоната идва в момент, в който ЕЦБ повиши лихвените проценти до рекордно високо ниво чрез 10 поредни увеличения, надявайки се да забави потребителското търсене и да върне инфлацията обратно към целта си от 2 на сто.

Въпреки, че към момента инфлацията (2,9 на сто на годишна база през октомври т.г., - бел. ред) се понижи под 3 на сто, Де Гиндос каза, че има вероятност показателят отново да нарасне през следващите месеци.

Що се отнася до перспективите относно бъдещото ниво на лихвените проценти определяни от ЕЦБ, Де Гиндос посочи, че централната банка ще има повече информация през декември, „за да преоцени перспективите за инфлация и необходимите политически действия“.

Той също така повтори стандартните насоки на банката, че лихвените проценти, задържани на сегашното си ниво „за достатъчно дълъг период“, ще играят „съществена” роля за намаляване на инфлацията.а