Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. ЕЦБ: Спадът на инфлацията е окуражаващ, но трябва да се приема за даденост

Банки

ЕЦБ: Спадът на инфлацията е окуражаващ, но трябва да се приема за даденост

ЕЦБ: Спадът на инфлацията е окуражаващ, но трябва да се приема за даденост - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Спадът на инфлацията в еврозоната до 2,9 на сто през октомври е окуражаващ, но нищо не трябва да се приема за даденост заради несигурността около бъдещото движение на цените на електроенергията“, затова предупреди президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Тя определи последните нива на инфлацията като приемливи в сравнение с пика от 10 на сто, наблюдаван през същия период на миналата година.

Значителният спад на инфлацията през последните месеци се дължи в голяма степен на спада на цените на електроенергията, който се обяснява с „базовия ефект“ от сравнението със сериозния ръст, регистриран през октомври 2022 г.

„Този ефект няма да се възпроизведе през идните месеци, така че наистина ще е необходимо да се контролират цените на електроенергията в бъдеще, подчерта Кристин Лагард“.

Преди седмица ЕЦБ остави лихвите без промяна през октомври след 10 поредни увеличения.

Франкфуртската институция обаче предупреди тогава, че инфлационните рискове във връзка с войната в Близкия изток все още са твърде високи, за да се обмисля каквото и да намаление.

Оттогава анализаторите изказват различни предположения колко дълго лихвите ще останат без промяна.

„Достатъчно дълго означава достатъчно дълго“, заяви Лагард по този повод. Във връзка с промяната на лихвата тя отбеляза, че това не е нещо, което ще се случи през идните тримесечия.

„ЕЦБ иска да запази в същото време гъвкавост в действията си и да взема решения в зависимост от разполагаемите данни“, посочи още тя.

Франкфуртската институция ще продължи да следи движението на инфлацията, без обаче да взима предвид цените на електроенергията и влиянието на високите лихви върху икономиката.

Анкети