Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Борсовите цени на повечето основни зърнени стоки на световните пазари се понижават

Борси

Борсовите цени на повечето основни зърнени стоки на световните пазари се понижават

Борсовите цени на повечето основни зърнени стоки на световните пазари се понижават - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

В последните дни на май цените на много от основните зърнени стоки на световните зърнени пазари обърнаха възходящия тренд в посока надолу, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

Наблюдателите смятат, че това се дължи на по-ранното начало на прибиране на новата реколта от пшеница в някои страни, а нейните цени дърпат надолу и тези на другите контракти. Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се понижи с 6 долара до 263 долара за тон за доставка през юни. Във Франция пшеницата поскъпва с 2 евро до 245 евро/тон. В Украйна цената й се вдига с 8 долара до 220 долара за тон, а в Русия остава на ниво 232 долара за тон.

Движението при царевицата е подобно. В САЩ цената се понижи с 4 долара до 195 долара за тон, а във Франция с 4 евро до 205 евро/тон. Също като при пшеницата, в Русия няма промяна и цената остава 187 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна е 195 долара за тон за доставка през юни, а рапицата на борсата Euronext за доставка през август спада с 1,25 евро до 478 евро/тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха множество колебания и за доставка през юли тази седмица се повишиха с 30 долара до 1045 долара за тон. Рафинираната захар тази седмица поевтинява с 4,30 долара за доставка през август, като достигна до 540,10 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията със зърно остава спокойна, като котировките бяха леко във възходяща посока и само от страна на продавачите. Хлебна пшеница се предлагаше в голямо количество на 388 лв./т, офертите „продава“ за маслодаен слънчоглед са между 790 и 820 лв./тон. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон 350 - 375 лв./т, а фуражен ечемик между 340 - 360 лв./тон.

В подкръг „Хранителни стоки“ на ССБ цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лв./л, както и нерафинирано такова на 1750 лв./т.

Тази седмица на ССБ се продадоха количества газ пропан бутан на 1025 лв./хил. литра и скрап от черни метали в диапазон от 400 до 510 лв./тон.