Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът поевтинява, но референтните цени вървят към седмичен ръст

Борси

Петролът поевтинява, но референтните цени вървят към седмичен ръст

Петролът поевтинява, но референтните цени вървят към седмичен ръст - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола спаднаха в азиатската търговия днес, тъй като слаби данни за американската икономика породиха опасения за евентуална глобална рецесия и намаляване на търсенето. Референтните цени обаче вървят към седмичен ръст, след като петролният картел ОПЕК+ обяви в края на миналата седмица нови съкращения на добива, а официален доклад на Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ показа, че запасите от суров петрол са намалели, предава Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол сорт Брент паднаха със 74 цента, или 0,9 на сто, до 84,25 долара за барел към 06:44 часа бълг. време. Американският лек суров петрол се понижи със 73 цента, също с 0,9 на сто, до 79,88 долара за барел, предава БТА.

От началото на седмицата фючърсите на референтния за Европа сорт Брент и Американският лек суров петрол наддадоха с повече от 5,5 на сто, насочвайки се към трета поредна седмица на растеж, след като организацията ОПЕК и техните съюзници, сред които и Русия, сформиращи заедно ОПЕК+, декларираха предстоящи доброволни съкращения на производството.

Покачването на цените на суровия петрол обаче спря в резултат на насрещни ветрове, породени от слабите икономически данни.

„Това компенсира по-положителните фундаменти“, посочват изследователите на ANZ Research.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 3,7 милиона барела миналата седмица, с около 1,5 милиона барела над прогнозите, сочат правителствените данни.

Запасите от гориво и дестилати също са намалели с повече от очакваното, съответно с 4,1 милиона барела и 3,6 милиона барела.

Междувременно секторът на услугите в САЩ се е забавил повече от очакваното през март, тъй като търсенето се охладило, докато производствените цени, плащани от доставчиците на услуги, са спаднали до най-ниското си ниво от близо три години.

Свободните работни места в САЩ през февруари пък са били на най-ниското си ниво от близо две години, което предполага, че пазарът на труда се охлажда.

Индексът на щатския долар се засили спрямо останалите основни световни валути, отскачайки от достигнатото скоро двумесечно дъно. По-силният долар може да намали търсенето на петрол, защото го оскъпява за купувачите, разполагащи с други валути.

Подкрепяйки пазара, Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, повиши цените на суровия си петрол за азиатските купувачи за трети пореден месец.

„Това показва по-нататъшно нарастване на търсенето в региона“, според експертите на ANZ Research.

Анкети