Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът продължава да поскъпва

Борси

Петролът продължава да поскъпва

Петролът продължава да поскъпва - Tribune.bg
Снимка:
© Mike/Pixabay

С поскъпване на петрола започна търговията в първия ден на юли на азиатските пазари, на фона на опасения за дефицит в предлагането и пик в търсенето заради летния сезон, предава Ройтерс. 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 33 цента или 0,4 на сто до 85,33 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол нараснаха с 32 цента, или 0,4 на сто до 81,86 долара за барел.

И двата договора поскъпнаха с около 6 на сто през юни, като Брент се установи над 85 долара за барел през последните две седмици, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+), , удължиха действието на значителните съкращения на производството си на петрол през 2025 г.

Това накара анализаторите да прогнозират дефицит на доставките през третото тримесечие, тъй като търсенето през лятото намалява запасите от гориво.

В задържаща цените тенденция Управлението за енергийна информация (EIA) в САЩ съобщи, че производството на петрол и търсенето на основни продукти са се повишили до четиримесечен връх през април, допълва Ройтерс.

Междувременно активността във фабриките в Китай нарасна с най-бързите темпове от 2021 г. благодарение на поръчките в чужбина, показа частен индекс, въпреки че по-широко проучване показа, че слабото вътрешно търсене и търговските търкания са довели до ново свиване на промишления сектор. Китай е потребител номер 2 в света и най-големият вносител на суровината, предава БТА.