Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цените на петрола се понижават днес, но за седмица растат с 4%

Борси

Цените на петрола се понижават днес, но за седмица растат с 4%

Цените на петрола се понижават днес, но за седмица растат с 4% - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия днес, но са на път да нараснат с близо 4 на сто за седмицата, стимулирани от преразглеждането на Международната агенция по енергетика (МАЕ) на прогнозите за търсенето на петрол през 2024 г., както и заради неочакван спад в запасите от суровината в САЩ, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 25 цента или 0,3 на сто до 85,17 долара за барел, след като вчера се покачиха над 85 долара за барел за първи път от ноември.

Котировките на американския лек суров петрол загубиха 22 цента или 0,3 на сто до 81,04 долара за барел, предава БТА.

Вчера МАЕ повиши оценката си за търсенето на петрол през 2024 г. за четвърти път от ноември. Световното търсене на петрол ще нарасне с 1,3 милиона барела на ден през 2024 г., показва последния доклад на агенцията, което е увеличение със 110 000 барела на ден спрямо оценките на организацията от миналия месец. МАЕ също така предвижда дефицит на доставките тази година, след като членовете на ОПЕК+ удължиха съкращенията на добивите и износа.

Също така в подкрепа на цените на петрола тази седмица оказаха украинските удари срещу руски петролни рафинерии, които предизвикаха пожар в най-голямата рафинерия на "Роснефт" в една от най-сериозните атаки срещу енергийния сектор на Русия през последните месеци.

Запасите от суров петрол в САЩ също паднаха неочаквано миналата седмица, тъй като рафинериите увеличиха преработката, докато запасите от бензин се свиха с нарастването на търсенето, съобщи Администрацията за енергийна информация на САЩ в сряда.

Анкети