Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цените на петрола се понижиха

Борси

Цените на петрола се понижиха

Цените на петрола се понижиха - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия като инвеститорите са притеснени от икономическите перспективи на Китай, а и изразяват съмнения от ефективността на обявените от ОПЕК+ допълнителни съкращения на добивите, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 8 цента или 0,1 на сто до 77,12 долара за барел.

Американският лек суров петрол загуби 13 цента или 0,2 на сто до 72,19 долара за барел.

Вчера и двата сорта закриха на най-ниските си нива от 6 юли, като цената на американския лек спада четири поредни търговски сесии.

Обявените от страна на ОПЕК+ доброволни съкращения на добивите с 2,2 милиона барела дневно през първото тримесечие на 2024 г. засега не дава отражение върху пазарите, които са скептични, че свиването ще бъде реализирано в цялост. Намалението включва удължаване на досегашното свиване на добивите от страна на Саудитска Арабия и Русия от 1,3 милиона барела дневно.

Руският президент Владимир Путин ще направи днес кратко посещение в Саудитска Арабия и ОАЕ, като разговорите му ще включат и темата за петрола.

„Мечото“ усещане на петролните пазари се подсилва и от опасения за икономическото здраве на Китай, след като вчера „Мудис“ (Moody’s) свали перспективата за китайския А1 рейтинг от стабилна на негативна поради „засилен риск от структурно и упорито нисък икономически растеж в средносрочен план и продължаващо свиване на имотния сектор“.

Китай ще оповести предварителни данни за търговията си, включително и за вноса на петрол, в четвъртък.

Междувременно американските запаси от петрол и петролни деривати растат  през миналата седмица, по данни на Американския петролен институт. Увеличението при суровия петрол е с 594 000 барела, при бензина - с 2,8 милиона барела, а при дестилатите - с близо 1,9 милиона барела. Официални правителствени данни по темата ще бъдат обявени по-късно днес.

Анкети