Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цените на петрола се повишават за втори пореден ден

Борси

Цените на петрола се повишават за втори пореден ден

Цените на петрола се повишават за втори пореден ден - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Петролните котировки вървят към повишение за втори пореден ден след сигнали за възстановяване на търсенето в САЩ на фона на очаквания за по-активна работа на рафинериите в най-големия консуматор на суровината в света, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха със 17 цента или 0,2 на сто до 83,20 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол за април се покачиха с 19 цента или 0,2 на сто до 78,10 долара за барел.

Вчера цените на контрактите нараснаха с 1 на сто.

Според проучване на частния Американски петролен институт запасите от суров петрол в САЩ са нараснали със 7,17 милиона барела през седмицата, приключила на 16 февруари. Запасите от бензин също се увеличиха, докато тези от други дестилирани продукти намаляха, предава БТА.

Нарастването на резервите се случва на фона на прекъсванията в големите рафинерии, които оставиха нивата на натоварване на най-ниското ниво от две години, въпреки че вече има данни че преработвателните инсталации възобновяват производството.

Рафинерията на "БиПи" (BP) с капацитет от 435 000 барела на ден в Индиана, ще се върне към пълно натоварване през март, според източници, запознати с операциите на завода, след прекъсване на електрозахранването от 1 февруари.

Рафинерията на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) с капацитет на преработка от 238 000 барела на ден в Порт Артур, Тексас, също работи по възстановяване на производството след прекъсване на електрозахранването, което бе предизвикано от метеорологични условия

Цените на петрола бяха подкрепени и от по-слабия долар, което прави суровината по-достъпна за търговците притежаващи други валути.

Анкети