Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цените на петрола тръгнаха нагоре

Борси

Цените на петрола тръгнаха нагоре

Цените на петрола тръгнаха нагоре - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Котировките на петрола се повишиха в днешната азиатска търговия, подкрепени от сигналите на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ за възможно начало на цикъла на лихвени намаления, както и от надеждите, че новите мерки на Китай ще подкрепят затруднения имотен пазар в страната, предаде Ройтерс.

Снощи УФР остави без промяна основните си лихви – в диапазона 5,25-5,50 на сто.

Фючърсите на петрола сорт Брент, който е референтен за Европа, поскъпнаха с 43 цента или 0,5 на сто до 80,98 долара за барел. Американският лек суров петрол наддаде 44 цента или 0,6 на сто до 76,29 долара за барел. И двата контракта днес поскъпнаха, след като през предходната сесия спаднаха с над 2 долара за барел.

„Непосредствената причина за възстановяването на (цените на) петрола вероятно са очакванията на пазара за намаляване на лихвените проценти тази година, след като в речта си председателят на УФР Джером Пауъл посочи, че е достигнат „пик на цикъла на повишаване на лихвите“, смятат от „СиЕмСи Маркетс“ (CMC Markets).

В края на двудневното заседание за определяне на паричната политика на УФР, Пауъл каза, че лихвите са достигнали своя връх и ще се понижат през следващите месеци, като инфлацията продължава да спада и се очаква устойчив растеж на заетостта и икономиката. Това засилва очакванията, че централната банка може да започне да намалява лихвите към средата на годината. По-ниските ставки и по-силен икономическият растеж биха стимулирали търсенето на петрол.

Китай, втората по големина икономика в света, представи нови мерки за подкрепа на сектора на недвижимите имоти в страната на фона на опасенията, свързани с фалита на строителната компания „Евъргранд“ (Evergrande). Страната приключи миналата година с най-значителния спад на цените на новите жилища от близо девет години.

Според анализаторите на „Джей Пи Морган Чейс“ (JPMorgan Chase) Китай ще остане най-сериозният фактор за ръста на световното търсене на петрол през тази година. Експертите прогнозират, че търсенето на петрол там ще нарасне с 530 000 барела на ден през 2024 г., след като миналата година се увеличи с 1,2 милиона барела на ден.

Анкети