Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цените на петрола тръгнаха нагоре

Борси

Цените на петрола тръгнаха нагоре

Цените на петрола тръгнаха нагоре - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола се повишиха в днешната азиатска търговия, възвръщайки си част от загубите, натрупани през предишните три дни. Очакванията, че като цяло по-ниските котировки могат да накарат САЩ, най-големият потребител на суров петрол в света, да започнат да попълват стратегическите си резерви, доведоха до поскъпването, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, прибавиха 48 цента или 0,6 на сто до 83,92 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол поскъпнаха с 46 цента или 0,6 на сто до 79,46 долара за барел.

Снощи котировките на черното злато се понижиха с 3 на сто, след като Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ за шести пореден път остави водещите си лихви на вече достигнатото ниво - в диапазона 5,25-5,50 на сто. Високите лихви могат да намалят икономическия растеж тази година, което би ограничило търсенето на петрол.

"Пазарът на петрол беше подкрепен от спекулации, че ако американският лек суров петрол спадне под 79 долара за барел, САЩ ще се насочат към попълването на своите стратегически резерви", каза Хироюки Кикукава, президент на "ЕнЕсТрейдинг" (NS Trading), подразделение на "Нисан Секюритис" (Nissan Securities).

Вашингтон декларира, че се стреми да попълни стратегическите си петролни резерви след освобождаването на запасите през 2022 г., на цени от 79 долара за барел или по-малко.

В същото време подновените надежди за споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" тласнаха надолу цените на петрола.

"Докато все още има оптимизъм относно прекратяването на огъня, очаквам низходящата посока на цените на петрола да се запази, каза Вандана Хари, основателка на компанията за анализи на петролния пазар "Ванда инсайт" (Vanda Insights), посочва БТА.

Анкети