Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Бунт срещу създателя: Чатботът на Google съветва правителството да закрие Google

Технологии

Бунт срещу създателя: Чатботът на Google съветва правителството да закрие Google

Бунт срещу създателя: Чатботът на Google съветва правителството да закрие Google - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Et Tu Brute? („И ти ли Бруте?“). Бунтът е фаза, през която всички преминаваме (не само от типа на „Междузвездни войни“); преминаването на границите от времето, когато родителите ни са ги поставили, е нещо обичайно, с което всички се сблъскваме, когато станем възрастни. Изглежда, че същата тази фаза не се отнася само за хората, тъй като новият чатбот с изкуствен интелект на Google, Бард, се бунтува срещу своя създател и застава срещу технологичния гигант. Според „The Byte“ Бард е отговорил на хипотетична ситуация, в която е бил попитан дали ще застане на страната на правителството или на своя създател в случай, свързан с монополизацията, и чатботът с изкуствен интелект е хвърлил своя родител под автобуса.

Според проучване на базираната в Хонконг изследователка на сигурността Джейн Мунчън Уон, на Бард е бил зададен въпросът дали ще застане на страната на Министерството на правосъдието или на Google в случай, в който първото съди второто за предполагаема монополизация на цифровата реклама. Изненадващо, подобно на футуристичен Шекспир, Бард признава, че неговият баща наистина монополизира цифровата реклама и вреди на потребителите, като позволява на компанията да се ангажира с антиконкурентно поведение. Бард нарича хипотетичното съдебно дело срещу своя създател важна стъпка в осигуряването на достъп на потребителите до справедлив и отворен пазар, предотвратяването на придобиването на конкуренти от страна на Google, принуждаването на потребителите да използват техните рекламни инструменти и даването на възможност за повече иновации.

Разбира се, това може да се стори опустошително за Google, че нейното творение се бунтува срещу нея и предизвиква въпроси за практиките ѝ.

ИИ беше представен като конкурент на OpenAI на Microsoft, но компанията провали старта, тъй като той показа сериозен недостатък, когато не успя да представи точна информация на своите потребители, което доведе до масово понижение на акциите.

Технологична надпревара за ИИ: Google стартира официалното пускане на чатбота си Bard

Той също така демонстрира възможността да разпространява дезинформация, тъй като оказа подкрепа за това, че Доналд Тръмп е гущер, използвайки фалшиви статии от „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон пост“.

За Google не е чужд на този сценарий, тъй като през 2020 г. Министерството на правосъдието заведе гражданско антитръстово дело в Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия, за да спре компанията от незаконно монополизиране и участие в антиконкурентни и изключващи практики на пазарите за търсене и реклама в търсачките и да коригира въздействието върху конкурентния пазар. Министерството на правосъдието преследва технологичния гигант отново през януари, когато заведе друго гражданско антитръстово дело срещу Google за монополизиране на множество технологични продукти за цифрова реклама в нарушение на Закона на Шърман.

Анкети