Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Видеонаблюдение с изкуствен интелект по време на Олимпийските игри през 2024 година

Технологии

Видеонаблюдение с изкуствен интелект по време на Олимпийските игри през 2024 година

Видеонаблюдение с изкуствен интелект по време на Олимпийските игри през 2024 година - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Френският парламент одобри използването на видеонаблюдение с изкуствен интелект по време на Олимпийските игри през 2024 година. Според правителството въвеждането на тази технология ще допринесе за сигурността на милиони туристи по време на спортния форум, благодарение на способностите ѝ за откриване на преднамерени организирани действия и подозрително поведение на места със струпване на повече хора, предава БНР.

Предварителното гласуване в Националното събрание и Сената премахва правните пречки пред прилагането на алгоритмичното видеонаблюдение на обществени места, но мярката може да бъде оспорена в Конституционния съвет.

Предстои съвместна комисия да изглади различията в текстовете, одобрени в двете камари.

Ако решението бъде прието официално, Франция ще стане първата страна в Европейския съюз, която допуска използването на системи за обществено наблюдение с изкуствен интелект.

Група евродепутати вече изрази притеснения относно създаващия се прецедент, а правозащитни организации като "Амнести интернешънъл" и движения за правата в дигиталния свят се противопоставиха остро.

Френската организация за защита на личните данни подкрепи правителството, но при условие, че не се допуска обработка на биометрични данни.

В Европейския парламент вече две години продължават дискусиите по Закон за изкуствения интелект, който трябва да положи правните основи за употребата му в Европа.