Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. Какво е ChatGPT - изкуственият интелект, който за месеци направи истински фурор?

Технологии

Какво е ChatGPT - изкуственият интелект, който за месеци направи истински фурор?

Чатботът на OpenAI направи истинска революция - новата версия може да работи не само с текст, но и с изображения

Какво е ChatGPT - изкуственият интелект, който за месеци направи истински фурор? - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Близо четири месеца след като OpenAI смая технологичната индустрия с ChatGPT, компанията пуска своята версия на технологията от следващо поколение, която захранва превърналия се в истински хит чатбот.

За повечето потребители вече е ясно как функционира платформата изкуствен интелект, която може да генерира уникален текст, да поправя грешки, да решава задачи и дори да пише код за програмиране.

„ChatGPT е плашещо добър. Не сме далеч от опасно добър изкуствен интелект“. Това написа Илон Мъск в края на изминалата 2022г. в Twitter - няколко дни след пускането на нашумелия чатбот.

Реално ChatGPT е езиков модел, който отговаря на различни видове въпроси. Разработен е от създадената през 2015 г. компания OpenAI. Нейни основатели всъщност са 7 души, сред които и самият Мъск. В момента най-големият инвеститор на OpenAI е Microsoft. Технологичният гигант залага големи надежди на платформата в битката си с конкуренцията.

Само преди дни от OpenAI представиха актуализацията GPT-4, за която от компанията обясняват, че е преминала симулиран адвокатски изпит в юридическо училище, може също така да чете, анализира или генерира текст с до 25 000 думи, както и да пише код на всички основни езици за програмиране.

Въпреки че чатботът все още е значително „по-малко способен“ от хората и често неадекватен в редица ситуации от реалния свят, той показва „производителност на човешко ниво при различни професионални и академични показатели“, споделят от OpenAI.

Не е тайна, че вече и редица компании използват ChatGPT като асистент в някои дейности по време на работа. Според експерти, ако тази технология продължава да се развива с такива темпове съвсем скоро много професии ще останат в миналото.

А от OpenAI стигат и по-далеч като дори изготвят списъци с работните места, които лесно могат да бъдат заменени от GPT-4.

OpenAI© OpenAI OpenAI

Анкети