Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Добрев: За енергетиката екстремно високите и екстремно ниските цени са нещо хубаво

Енергетика

Добрев: За енергетиката екстремно високите и екстремно ниските цени са нещо хубаво

Добрев: За енергетиката екстремно високите и екстремно ниските цени са нещо хубаво - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

За енергетиката в средносрочен план както екстремно високите цени, така и екстремно ниските цени са нещо хубаво. Това каза председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев по време на форум "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", който се провежда днес в София.

Добрев припомни, че за бизнеса високите цени, които миналата година достигнаха до 800-900 лева за мегаватчас, бяха голямо предизвикателство. Тогава обаче България първа от цяла Европа взе мерки във вид на компенсации, които са помогнали на бизнеса и са го спасили.

Тези високи цени, които затрудниха бизнеса, за който бизнес имаше компенсации, предизвика бум в инвестициите във ВЕИ, изтъкна Делян Добрев.

Председателят на парламентарната енергийна комисия добави, че засега в хубаво време дори и през делнични дни се достига до отрицателни цени на електроенергията. Добрев обърна внимание, че миналия ден е имало часове с минус 88 лева за мегаватчас. По думите му това е лошо за ВЕИ-ата, но е добре за бизнеса. Според него за енергетиката е хубаво и едното, и другото, защото високите цени привличат инвестиции, но и ниските цени също привличат инвестиции, защото това е пътят за капиталовложения в съхранение на енергия.

Ако има постоянни цени, тогава няма да има разлика, която да осмисли инвестициите в батерии, както и няма да има възвращаемост, която да осмисли тези във ВЕИ, счита Добрев.

Председателят на парламентарната Комисия по енергетика допълни, че от около година с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) се работи по идеята за въвеждане на гъвкава схема за присъединяване. Добрев обясни, че в България, ако се комбинира на една точка енергия от вятър и слънце, те ще се "засекат" само в 2 процента от времето. Затова сега се работи по механизъм, който да позволи мрежата да се уплътни, без да е нужно тя да се разширява, предава БТА.

Анкети