Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Ангелин Цачев, ЕСО: От началото на годината износът на ток от България е намалял с 66%

Енергетика

Ангелин Цачев, ЕСО: От началото на годината износът на ток от България е намалял с 66%

Ангелин Цачев, ЕСО: От началото на годината износът на ток от България е намалял с 66% - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От началото на годината износът на ток от България е намалял с близо 66%, а производството на електроенергия се е свило с една пета спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Електроенергийния системен оператор.

Не само у нас и в региона, но и в цяла Европа има тенденция към намаляване на потреблението на ток, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев пред БНР.

„Това е факт от миналата година от октомври месец, тъй като Европа като цяло влезе в рецесия и има сериозно намаление на потреблението на електрическа енергия, а и от друга страна в момента има сериозно намаление на цената на природния газ, което доведе до намаляване на цената на електрическата енергия като цяло.“

Затова е „съвсем нормално по-евтините производства да бъдат по актуални в момента и въглищните централи да си намалят като цяло производството“, коментира експерта.

Заради по-ниските цени актуален става и вносът на ток.

„Не внасяме в момента от по-евтини газови централи, но внасяме електрическа енергия от Румъния, произведена от техните водноелектрически централи. Цената е доста по-ниска. И е съвсем нормално българският пазар да се възползва.“

В крайна сметка статистиката изглежда така:

„Потреблението е намаляло с 5,17%. Производството като цяло в страната е намаляло с 20%, като общо за комплекса „Марица изток“ производството е намаляло с 38,5%. Износът е намалял с 66%. От 1 януари досега сме изнесли повече, отколкото сме внесли, но то е много по-малко в сравнение с миналата година. Миналата година сме изнесли 4 милиона и 700 мегаватчаса до този момент, сега сме изнесли един милион и шестотин“, каза изпълнителният директор на електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

Анкети