Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Авария и стачки: Chevron в Австралия се бори да изпълни планираните доставки на LNG

Енергетика

Авария и стачки: Chevron в Австралия се бори да изпълни планираните доставки на LNG

Авария и стачки: Chevron в Австралия се бори да изпълни планираните доставки на LNG - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От Chevron съобщиха, че производството в съоръжението им за втечнен природен газ (LNG) Wheatstone в Западна Австралия е напълно възобновено, предава Ройтерс.

Припомняме, че поради стачка на служителите и установена през изминалата седмица повреда, се наложи базата да намали производството си с около една пета.

От Chevron успокоиха, че нито стачката, нито повредата са оказали някакво влияние върху планираните доставки.

Двете съоръжения на компанията в страната - Wheatstone и Gorgon представляват над 5% от глобалните доставки на LNG.

„Няма промяна в планираните доставки на втечнен природен газ. Местните газови съоръжения и доставките не бяха засегнати.“, уточни говорител на компанията.

Въпреки това стачните действия на работещите за Chevron в Австралия все още не са приключили, дори напротив – напрежението сред служителите ескалира и те вече преустановяват работата си за периоди от по 24 часа.

Стачките трябваше да продължат до края на месец септември, но от Offshore Alliance, коалиция от два синдиката, обявиха стачните действия ще бъдат удължени.

От Chevron обясниха, че са получили от профсъюза известие за спиране на работа до 14 октомври.

Очаква се Chevron и синдикатите да проведат допълнителни разговори с посредничеството на Комисията за честна работа, но наблюдатели се съмняват в положителния резултат от срещите.

По-рано през месеца подобни преговори вече бяха водени в продължение на 5 дни, но те завършиха без сделка.

В петък индустриалният трибунал на Австралия, Комисията за честна работа, ще изслуша Chevron и синдикатите в опит да разреши спора относно заплатите и условията, като се очаква скоро след това да произнесе своето решение.

В момента Австралия е най-големият износител на суперохладено гориво в света, а Китай и Япония са двама най-големи клиенти, следвани от Южна Корея и Тайван.

Wheatstone има експортен капацитет от 8,9 милиона тона годишно, а Gorgon има експортен капацитет от 15,6 милиона тона годишно.

Анкети