Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Стачките в Chevron Australia заплашват 5% от световните доставки на LNG

Енергетика

Стачките в Chevron Australia заплашват 5% от световните доставки на LNG

Стачките в Chevron Australia заплашват 5% от световните доставки на LNG - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Работници започнаха стачки в газовите инсталации на Chevron в Западна Австралия, съобщиха от профсъюза, като заплашиха основен производствен тръбопровод, който изпомпва 5 % от световните запаси на втечнен природен газ, предаде АФП.

Новината за очакваните стачки разтревожи световните пазари на газ през последните седмици, като доведе до скок на цените, а преди това представителите на профсъюза заплашиха да „блокират“ дейността на компанията.

Работниците трябваше да напуснат работа още вчера, но се съгласиха на компромис, след като австралийски индустриален съдия се намеси, за да посредничи в преговорите.

Офшорният алианс, който представлява работниците на Chevron, обединени в синдикати, заяви, че световният енергиен гигант „най-накрая ще се изправи пред деня на разплатата“.

„Chevron, играта започва“, се казва в изявлението на организацията и се добавя, че съоръженията ще бъдат „затворени“, ако нямат „компетентен персонал“.

Говорителят на профсъюза Брад Ганди призова компанията да смекчи позицията си, за да продължи „да прави милиарди долари от износа на австралийски газ“.

Според представителите на профсъюза стачните действия бавно ще ескалират през следващите седмици, като ще обхванат 500 служители и ще включват „текущи спирания, забрани и ограничения“.

От Chevron заявиха, че „ще продължат да предприемат мерки за поддържане на безопасни и надеждни операции в случай на прекъсване на работата в съоръженията.

„За съжаление, след многобройни срещи и помирителни заседания... оставаме разделени по ключови условия“, се казва в изявление на говорителя, изпратено минути преди началото на стачката. „Бяхме уведомени, че стачните действия ще започнат днес.“

Въпреки, че Европа до голяма степен е попълнила запасите си от газ, нарушени от войната в Украйна, съществуват опасения, че по-нататъшни прекъсвания, съчетани със силното търсене в Азия, могат да доведат до ограничаване на доставките.

Австралийската банка ANZ обяви, че подсигуряването на световните газови пазари са „на ръба“, тъй като крайният срок на стачката наближава.

Миналата година стачните действия на австралийския персонал на кораба „Прелюд“ на „Шел“ продължиха 76 дни и доведоха до загуба на приходи за около 650 млн. долара.

Офшорният алианс заяви, че ескалиращите стачки в съоръженията на Chevron в Западна Австралия могат да струват на компанията милиарди.

Chevron е един от двата големи производителя на природен газ в Западна Австралия, заедно с Woodside Energy.

Двете компании осигуряват повече от 15% от международния износ на природен газ.