Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. България и още 11 държави призовоха ЕК да създаде Алианс за малки модулни ядрени реактори

Енергетика

България и още 11 държави призовоха ЕК да създаде Алианс за малки модулни ядрени реактори

България и още 11 държави призовоха ЕК да създаде Алианс за малки модулни ядрени реактори - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

12 държави-членки на Европейския съюз, сред които България и Франция, призоваха Европейската комисия да създаде промишлен съюз за малки модулни ядрени реактори (SMR).

Това стана ясно от съвместно писмо, получено и публикувано на 3 ноември от уебсайта Contexte, предаде АФП.

В съвместното писмо България, Хърватия, Чешката република, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Швеция призовават Европейската комисия да създаде „промишлен съюз в целия ЕС“, като добавят, че инициативата следва да „стимулира инвестициите в европейския капацитет за SMR и развитието на европейска верига за създаване на стойност“.

Този Алианс би дал възможност да се укрепи „нашият енергиен суверенитет и конкурентоспособността на нашата промишленост“, заявиха представителите на държавите членки.

Те също така смятат, че подкрепата на Комисията е „необходима“, за да се „гарантира, че тези иновативни проекти ще се възползват от съществуващото и бъдещото европейско законодателство“.

Европейският форум за ядрена енергия, който ще се проведе в Братислава, Словакия, на 6 и 7 ноември, "ще бъде възможност да се постигне напредък в тази посока", се добавя в съвместното писмо.

През май миналата година 12-те държави се срещнаха в Париж с Белгия и Естония, с които образуват съюз на европейски държави, подкрепящи ядрената енергетика, както и с Италия и Великобритания, за да изготвят пътна карта за развитието на ядрената енергетика.

Комисията заяви, че подкрепя разработването на ядрени реактори от четвърто поколение и малки модулни реактори, които в момента са в процес на разработване, за декарбонизиране на индустрията.

В писмото си подписалите го страни твърдят, че малките модулни реактори могат да бъдат „решение за производство на електроенергия без изкопаеми горива през 2030 г.“, като уверяват, че „до 2050 г. ядрената енергия би могла да доставя на ЕС до 150 гигавата (ГВт)“ в сравнение със 100 ГВт днес.

Анкети