Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. България и още 20 държави приеха Декларация за утрояване дела на ядрената енергия до 2050 г.

Енергетика

България и още 20 държави приеха Декларация за утрояване дела на ядрената енергия до 2050 г.

България и още 20 държави приеха Декларация за утрояване дела на ядрената енергия до 2050 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

България е сред над 20-те държави, които приеха Декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия до 2050 г. по време на срещата на ООН за климата COP28 в Дубай. Декларацията е част от усилията за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 година в световен мащаб, предаде АФП. Сред останалите държави, подписали документа, са Великобритания, Канада, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Южна Корея, Молдова, Монголия, Мароко, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Швеция, Украйна, Обединените арабски емирства, Япония, Гана.

България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия

В споразумението се заявява, че ядрената енергия играе „ключова роля“ за постигане на целта за въглероден неутралитет. Целта е да се утрои капацитетът на ядрената енергия до 2050 г. спрямо нивата от 2020 година.

От друга страна обаче използването на ядрена енергия като по-чиста алтернатива на изкопаемите горива е противоречиво, тъй като екологичните групи са загрижени за безопасността и изхвърлянето на ядрени отпадъци.

„Ние не даваме аргумент на никого, че това ще бъде абсолютно алтернатива на всеки друг енергиен източник“, каза американският пратеник по климата Джон Кери на конференцията.

„Но ние знаем, защото науката и диказаните факти ни казват, че не можете да стигнете до нула 2050 г. без ядрена енергия. Това са само научните реалности. Тук няма намеса на политика, нито идеология“, изтъкна той.

Анкети