Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Белгия и Германия ще строят тръбопровод за CO2

Енергетика

Белгия и Германия ще строят тръбопровод за CO2

Белгия и Германия ще строят тръбопровод за CO2 - Tribune.bg
Снимка:
© industryandenergy.eu

3 енергийни компании – Fluxys, OGE и Wintershall Dea – подписаха споразумение за изграждането на трансграничен тръбопровод между Белгия и Германия. По него ще се пренася уловен въглероден диоксид от индустриалните зони в Южна Германия до центрове за експорт в Белгия.

Уловеният CO2 ще се съхранява в резервоари в Северно море. Проектът ще допринесе за усилията на двете страни да намалят парниковите емисии, пише сайтът Industryandenergy.eu, предава в блога си журналистът Апостол Апостолов..

По проекта общественият оператор Fluxys ще разработи и впоследствие експлоатира тръбопроводната мрежа. OGE ще отговаря за изграждането на участъка в Германия. Wintershall Dea се ангажира да подсигури потенциални клиенти.

Транспортната инфраструктура ще бъде с годишен капацитет за транспортиране 30 милиона тона CO₂ за периода до 2030 г.

Наред с този проект Fluxys и OGE ще си сътрудничат за изграждането на трансгранична водородна връзка между Белгия и Германия близо до Eynatten, планирана за завършване до 2028 г. Тази връзка е част от по-голямата инициатива "Европейски водороден гръбнак".

Белгия има амбициозна цел да намали най-малко с 14 милиона тона емисиите въглероден диоксид следващото десетилетие само от фламандската част.

Анкети