Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Бразилия с покана за присъединяване към ОПЕК+ от януари 2024

Енергетика

Бразилия с покана за присъединяване към ОПЕК+ от януари 2024

Бразилия с покана за присъединяване към ОПЕК+ от януари 2024 - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Големият производител на петрол Бразилия е поканена да се присъедини към ОПЕК+ от следващата година, съобщиха официални лица, след среща на картела за по-нататъшно намаляване на производството.

Бразилия е сред 10-те най-големи производители в света и от 2016 г. е най-големият производител на петрол в Латинска Америка.

Производството на суров петрол в страната достигна рекордните 3,7 млн. барела дневно през септември, което е близо 17% увеличение спрямо същия месец на миналата година и 6,1% ръст спрямо август, според данни на ценовата агенция Argus Media.

Бразилия „ще се присъедини към ОПЕК+... от януари 2024 г.“, обяви Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) след министерска среща във Виена.

Бразилският министър на енергетиката Силвейра, който присъстваше на срещата, я нарече „исторически момент за Бразилия“, но добави, че министерството му все още трябва да проучи „подробно“ поканата за присъединяване.

„Надяваме се да се присъединим към тази група и да работим с всички 23 държави през следващите месеци и години“, каза той.

На 30 ноември 13-членният ОПЕК, оглавяван от Саудитска Арабия, и неговите 10 партньори, начело с Русия, обявиха нови съкращения на производството с цел повишаване на цените.

ОПЕК+ се роди в края на 2016 г., когато Русия и девет други страни обединиха усилията си с ОПЕК, за да подкрепят спадащите цени.

„Като се има предвид, че Бразилия е голям производител на петрол и стимулира ръста на производството на петрол, е важно те да се присъединят към борда“, заяви Джовани Стауново, анализатор от UBS.

Анализаторът на Saxo Bank Оле Хансен обаче отбеляза „способността на Бразилия да увеличи производството си през следващите години“.

„Присъединяването към група, която се занимава с ограничаване на производството, няма никакъв смисъл“, отбеляза той.

23-членният ОПЕК+ е разнородна група от държави: Саудитска Арабия и Иран са ожесточени съперници, Южен Судан и Либия са разтърсвани от граждански войни, а други, като Венецуела, са затънали в икономически кризи.

Организацията се сблъска с най-голямата си криза през 2020 г., когато страните бяха блокирани заради пандемията от ковид, което доведе до спад в търсенето на петрол.

През април 2020 г. групата се съгласи да намали добива с 9,7 млн. барела на ден, за да повиши спадащите цени.

През 2021 г. тя отново започна да увеличава производството, тъй като пазарът се подобри.

От миналата година членовете на ОПЕК+ обявиха доброволни съкращения, за да стимулират отново спадащите цени.

Анкети