Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Малинов: „Булгаргаз“ може да прехвърли част от правата по споразумението с „Боташ“ на трети страни

Енергетика

Малинов: „Булгаргаз“ може да прехвърли част от правата по споразумението с „Боташ“ на трети страни

От българското енергийно дружество са изпратили официално предложение до турската компания за предоговаряне на споразумението

Малинов: Булгаргаз може да прехвърли част от правата по споразумението с Боташ на трети страни - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Преди броени дни - 4 юли „Булгаргаз“ е изпратил официално предложение до турската енергийна компания „Боташ“ за предоговаряне на споразумението между двете компании. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в парламента.

„На четвърти юли тази година „Булгаргаз“ е изпратил официално предложение до „Боташ“ за предоговаряне на споразумението с приложен към писмото проект на допълнително споразумение“, уточни Владимир Малинов.

По думите му проектът съдържа предложение за изменение, което е съобразено с текущите пазарни нива на предоставените от „Боташ“ услуги в региона с цел на запазване на финансовата стабилност, както и на част от предимствата на споразумението - а именно за обезпечаване на сигурността и диверсификацията на доставките.

Постигнато е неформално споразумение за възможността „Булгаргаз“ да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с турската енергийна компания „Боташ“ на трети страни. Това каза служебният министър на енергетиката по време на изслушване в парламента.

Той уточни, че това е договорено на среща, провела се по негова инициатива с турския му колега Алпарслан Байрактар на 27 април, в която са участвали представители на „Булгаргаз“ и „Боташ“.

Предвидена е оптимизация на резервирания капацитет, намаляване на цените за заплащаната услуга, предвиждане на възможност за едностранно прекратяване от страна на „Булгаргаз“ на споразумението и прехвърлянето именно на правата на трети страни в пълен обем.