Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. До 3 години отнема получаване на разрешение за соларен парк в Швеция

Енергетика

До 3 години отнема получаване на разрешение за соларен парк в Швеция

До 3 години отнема получаване на разрешение за соларен парк в Швеция - Tribune.bg
Снимка:
© Wikipedia

Oт 1 до 3 години се налага да чакат компаниите за получаване на разрешение за соларен парк в Швеция. Fortum е една от чакащите за „зелена светлина“ от регулаторните власти за нов мегапроект на южния остров Готланд, пише в блога си българският журналист Апостол Апостолов.

Финландците са планирали изграждане на соларен парк на площ от 95 хектара, чиято инсталирана мощност е близо 90 MW. Това ще бъде първият такъв в индустриален размер на шведска територия. Плановете са самото изграждане да не отнема повече от година. Подобен компанията проектира и във Финландия с мощност 80 MW.

Oт информацията на инвеститорите става ясно, че след завършването още няколко години ще са нужни, за да се свърже с местната мрежа и чак тогава ще бъде пуснат официално в експлоатация.

Финландската компания усилено навлиза на ВЕИ пазара. На световната енергийна карта тя е с дълга традиция в ядрената енергетика.

Наскоро държавният съвет на Финландия продължи лиценза за експлоатация на пункта за погребване на ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци (РАО) при АЕЦ „Ловиса“ до 2090 година, след като предишният беше до 2055 г.

В началото на годината Fortum обяви мащабна инвестиционна програма за над 1 милиард евро за следващите 3 десетилетия. Тя е свързана с  модернизация на два от блоковете на атомната съветска електроцентрала Loviisa.

За да запази енергийната си сигурност, правителството реши да удължи живота на половинвековните електроцентрали с още 20 години до 2050. В хода на новия лицензионен период се очаква централата да генерира до 170 тераватчаса.

Fortum обяви също, че е подписала споразумение с Westinghouse Electric Company за доставка на нов вид гориво за електроцентралата.

Въвеждането на новото гориво в употреба е многогодишен проект, изискващ регулаторни одобрения. Като условие за лиценза Fortum трябва да докладва на Министерството на икономиката и заетостта относно договореностите за възлагане на обществени поръчки за новото ядрено гориво най-късно до 31 декември 2023 г.

Анкети