Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. До две години Италия напълно се отказва от руския газ

Енергетика

До две години Италия напълно се отказва от руския газ

До две години Италия напълно се отказва от руския газ - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

На Италия ще са нужни поне още две години, за да се откаже напълно от руския газ, заяви изпълнителният директор на италианската енергийна компания Ени Клаудио Дескалци. „В момента замяната на руския газ е частична, за да се замени напълно ще са необходими две години“, каза топ мениджърът, цитиран от вестник „Стампа“, на който се позовават местни и чужди медии.

„Засега работата не е завършена, защото сме заменили 30 милиарда кубически метра (от почти 40 милиарда). Това не е толкова просто, защото през последните осем години вътрешното производство не е стимулирано , загубихме газ, който се произвежда в Италия, не допринесе за инвестициите в газовия сектор“, продължи той.

Както Дескалци обясни, бързото заместване на руския газ стана възможно благодарение на историческите връзки на Италия със страни като Египет, Ангола, Алжир, Република Конго, Мозамбик и Либия, където компанията поддържаше присъствие, „добивайки 70% за местния пазар." „Поехме определени рискове, но в момента, в който възникна нуждата, успяхме бързо да увеличим износа“, добави Дескалци.

По-рано той заяви, че „зависимостта от руския газ е до голяма степен преодоляна и в близко бъдеще не се очакват нови енергийни катаклизми“.

Анкети