Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Доклад: Полша е най-бързо развиващият се пазар за термопомпи в ЕС

Енергетика

Доклад: Полша е най-бързо развиващият се пазар за термопомпи в ЕС

Доклад: Полша е най-бързо развиващият се пазар за термопомпи в ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Според доклад на „Zero Carbon Analytics“ Полша е най-бързо развиващият се пазар на термопомпи в ЕС. През 2022 г. в 21 европейски държави са продадени общо 3 млн. термопомпи, което представлява 38% увеличение на годишна база. В Полша този ръст надхвърля 100% на годишна база, съобщава „TVP World“.

Докладът, позовавайки се на данни от Европейската асоциация за термопомпи - European Heat Pump Association (EHPA), разкрива, че всяко трето отоплително съоръжение, инсталирано в Полша през 2022 г., е било термопомпа, което представлява ръст от малко над 100% в сравнение с 2021 г.

Анализаторите от „Zero Carbon Analytics“ заключват, че „Полша е най-бързо развиващият се пазар на термопомпи в ЕС“.

В анализираните 21 европейски държави през 2022 г. са продадени „рекорден брой от 3 млн. термопомпи“, което се равнява на 38% увеличение спрямо предходната година. Общият брой на функциониращите термопомпи достигна 20 млн. единици.

През 2022 г. най-много термопомпи са продадени във Франция, Италия, Германия, Швеция и Полша.

Припомняме, че Европа отрежда изключително важна роля на термопомпите в целите за декарбонизация и планира делът им от 13% през 2020 г. да достигне 42% до 2050 година според новите промени в Директивата за възобновяемите енергийни източници.

През 2022 г. капацитетът на вятърните електроцентрали в ЕС се е увеличил с 18,2%, както сочи анализ, базиран на данни от „Global Wind Report 2023“. Това увеличение се дължи до голяма степен на инвестициите в Швеция, Финландия и Полша.

Според оценките на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през 2023 г. в ЕС ще бъдат инсталирани общо 60 GW нови мощности за вятърна и слънчева енергия, които ще изместят около 20% от производството на електроенергия от въглища и газ.

Беше подчертано, че през 2022 г. вятърната и слънчевата енергия заедно са произвели достатъчно електроенергия, за да захранят близо 170 милиона домакинства, което е приблизително 85% от всички домакинства в ЕС.

Анкети