Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. ЕК разследва китайски фирми за соларни панели за неправомерно спечелени обществени поръчки в ЕС

Енергетика

ЕК разследва китайски фирми за соларни панели за неправомерно спечелени обществени поръчки в ЕС

ЕК разследва китайски фирми за соларни панели за неправомерно спечелени обществени поръчки в ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската комисия съобщи, че е започнала две антисубсидийни разследвания срещу консорциуми от компании за слънчева енергия, в които участват дъщерни дружества на китайски групи, включително Longi, гигант в сектора, предаде АФП.

Разследванията срещу два отделни консорциума бяха започнати съгласно новите правила, влезли в сила през юли миналата година, за предотвратяване на субсидии от трети държави, за които има съмнения, че създават нелоялна конкуренция в ЕС в контекста на покани за участие в търгове.

Европейският изпълнителен орган заявява, че „ще прецени дали въпросните дружества действително са получили неправомерно предимство при спечелването на обществени поръчки в ЕС“.

Европейски фабрики за соларни панели алармират, че са пред фалит заради китайския внос

Първият консорциум, срещу който е насочена проверката, включва румънската група Enevo и дъщерно дружество, базирано в Германия, на китайския гигант Longi, който е основен световен производител на фотоволтаични клетки.

Вторият консорциум, срещу който е насочен натискът на Брюксел, включва две дъщерни дружества, изцяло контролирани от една и съща китайска държавна група - Shanghai Electric, която е под строгия надзор на централното правителство.

Разследванията са следствие от офертите на тези два консорциума за проектиране, изграждане и експлоатация на фотоволтаичен парк в Румъния с инсталирана мощност от 110 MW, частично финансиран с европейски средства.

Нови европейски разпоредби изискват от дружествата да уведомяват Брюксел, ако участват в обществени поръчки в ЕС „с прогнозна стойност над 250 млн. Евро“ и ако са получили „най-малко 4 млн. евро чуждестранни финансови субсидии през предходните три години“.

„След предварителното разглеждане на офертите Комисията сметна за оправдано да започне задълбочени разследвания, тъй като има достатъчно доказателства, че и двата (консорциума) са се възползвали от чуждестранни субсидии, които нарушават условията на вътрешния пазар“ в ущърб на останалите дружества кандидати, подчертават от Брюксел.

Комисията, която разполага с четири месеца, за да вземе решение, може или да даде зелена светлина, да забрани на въпросните дружества да участват в румънския търг, или да приеме предложените от групите мерки за отстраняване на нарушенията.

„Започването на задълбочено разследване не предопределя резултата от него", уточняват от европейския изпълнителен орган.

Припомняме, че в средата на февруари Брюксел вече започна разследване на дъщерно дружество на китайския железопътен производител CRRC, световен лидер в сектора, което участва в търг за доставка и поддръжка на електрически влакове в България.

Това беше първото разследване, започнало в съответствие с новите антисубсидийни правила. В края на март държавната група CRRC окончателно се оттегли от търга.

Анкети