Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Експерти: Цената на парното се запазва

Енергетика

Експерти: Цената на парното се запазва

Експерти: Цената на парното се запазва - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Цената на топлинната енергия няма да се промени за този месец. Цените, определени от КЕВР към 1 юли 2022 г., бяха при цена на природния газ от 120 лв. Следващата промяна на цените на топлофикациите може да очакваме от 1 юли. Нормалната логика е цената на газа да бъде или понижена, или задържана“, това заяви инж. Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикациите пред Нова нюз по повод дали ще има отражение върху цената на парното понижената цена на газа за крайния потребител.

Според енергийния експерт Явор Куюмджиев, държавата е правила така, че ако има цена на газа в посока във вреда на топлофикациите, тя не намалява цените на крайните клиенти, за да даде глътка въздух на дружествата за предишен момент, в който скока на цените е бил в ущърб на дружествата.

„От 1 юли 2022 до 30 юни 2023 г. е регулаторния сезон, в който се определят цените на топлофикацията“, каза Куюмджиев. КЕВР има право да променя цените на парното два пъти годишно.

Георгиев поясни, че отоплителният сезон е от 1 октомври до 30 април. В целия регулаторен период в отоплителния сезон се използва най-много газ, защото се произвежда най-много енергия. Извън отоплителния сезон разходите за природен газ като количества и пари са около 1/6, защото само подгряват вода, допълни той.

Анкети