Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Енергийното министерство: Не крием ремонт в „Цанков камък“, няма опасност за сигурността

Енергетика

Енергийното министерство: Не крием ремонт в „Цанков камък“, няма опасност за сигурността

Енергийното министерство: Не крием ремонт в Цанков камък, няма опасност за сигурността - Tribune.bg
Снимка:
© кадър

Във ВЕЦ „Цанков камък” тече авариен ремонт, но енергийното министерство не е криело тази информация. Това заяви зам.-министърът Еленко Божков пред журналисти.

Изявлението идва след като по-рано днес от „Демократична България“ обявиха, че ВЕЦ-ът не работи, министерството крие и, че има опасност за енергийната сигурност на страната ни. По техни данни в периода 13-15 октомври е настъпила сериозна авария.

„Заедно с тази авария, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове с мощност, колкото един блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това е реален риск за енергийната сигурност на страната, притеснени сме, че министерството крие тази информация. Призоваваме министъра на енергетиката да отговори защо се прикрива тази авария като планов ремонт, какви са щетите и кога ще бъде пусната в експлоатация“, каза още „Демократична България“.

Тези обвинения на ДБ Еленко Божков определи като манипулативни и неточни. Той обясни, че има авария, по която е започната работа веднага.

„Изключването на 85 мегавата от ВЕЦ „Цанков камък“ не влияе на сигурността и целостта на електроенергийната система на България и нормалното потребление на електрическа енергия в България“, обясни Божков.

Анкети