Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Еврокомисар: ЕС е добре подготвен с газ за зимата на 2024 г.

Енергетика

Еврокомисар: ЕС е добре подготвен с газ за зимата на 2024 г.

Еврокомисар: ЕС е добре подготвен с газ за зимата на 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европа излиза от втората зима след инвазията на Русия в Украйна. Въпреки многобройните опасения станахме по-силни от преди, с по-голяма енергийна сигурност и солидарност и по-чист енергиен микс, отбелязва в изявление  комисарят по енергетика Кадри Симсон, посочва в блога си българският журналист, живеещ в Белгия – Апостол Апостолов.

На 31 март, когато приключва зимният отоплителен сезон, европейските газохранилища са били над 58 % пълни. Това е най-високото рекордно равнище към този момент от годината.

Симсон припомня, че в отговор на руското нашествие в Украйна през март 2022 г. Европейската комисия е активирала плана REPowerEU, за да се сложи край на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива.

„Лидерите на ЕС единодушно постигнаха съгласие относно необходимостта от подробен план, който впоследствие беше представен от Комисията през май 2022 г. През 2022 г. последваха няколко спешни законодателни мерки в областта на енергетиката, които бяха приложени заедно с нашите държави членки, граждани и промишленост и надеждни международни партньори“, спомня си той.

Делът на вноса на руски газ в Европа е намалял от 45 % през 2021 г. на 24 % през 2022 г. и допълнително на 15 % през 2023 г. Тази низходяща тенденция трябва да продължи.

Европейците намалили търсенето си на газ с почти 20 %, което позволило да се спести повече от 107 млрд. куб. метра газ през последните 18 месеца.

Увеличеният дял на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс позволил да се замени еквивалента на 24 млрд. куб. метра руски газ през 2022 г. и 2023 г. А емисиите от енергийния сектор намалели с впечатляващи 24 % през 2023 г., като икономиката също продължила да расте.

Сред мерките, предложени от Комисията, беше целта държавите членки да запълнят газохранилищата до 90 % капацитет до 1 ноември всяка година. Тъй като на 1 април газохранилищата в ЕС са пълни с над 58 %.

„Сега навлизаме в сезона на инжектиране с най-високо регистрирано ниво на съхранение. Европейските оператори също така са съхранили 2 милиарда кубични метра газ (млрд. куб. метра) в украинските хранилища, което осигурява допълнителна сигурност за Европа и подкрепя нашите партньори. Това високо равнище на съхранение на газ дава възможност на ЕС да постигне целта от 90 % на 1 ноември 2024 г. (вж грфиката) и да навлезе в зимата на 2024/2025 г. добре подготвена. Това също така ще облекчи натиска върху цените на газа по време на сезона на запълване на хранилищата.

На 25 март 2024 г. Съветът официално прие препоръка към държавите членки да продължат да намаляват потреблението си на газ с най-малко 15 % до 31 март 2025 г. Това следва да се направи по начин, който защитава промишлеността на ЕС, така че тя да може да се възползва от по-ниските цени на газа и електроенергията, за да се засили европейската конкурентоспособност, пише още сайтът на ЕК.

След като достигнаха връх от над 300/MWh EUR в разгара на използването на енергийните доставки от Русия като оръжие през август 2022 г., цените на газа се понижават до равнищата отпреди войната и са постоянно под 30/MWh EUR от януари 2024 г. насам.

 

Анкети