Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Норвегия планира първия офшорен парк за 2030 г.

Енергетика

Норвегия планира първия офшорен парк за 2030 г.

Норвегия планира първия офшорен парк за 2030 г. - Tribune.bg
Снимка:
© Parkwind

Норвегия планира да пусне първия си офшорен вятърен парк през 2030 година. Неговото строителство вече е започнало от белгийската фирма Parkwind, съобщи обществената телевизия на страната.  Базираната в Льовен компания има солиден опит зад гърба си с изграждането на четири вятърни парка край бреговете на Западна Фландрия, пише в блога си българският журалист Апостол Апостолов. 

Първите турбини в офшорния вятърен парк от 1,5GW трябва да заработят до 2030 г. Вятърният парк ще бъде първият офшорен вятърен парк в Норвегия.  Интересът в Норвегия е бил огромен, тъй като белгийците е трябвало да мерят сили по проекта с гигантите  Shell и BP. 

След като спечелили конкурса Parkwind са сключили договор за партньорство с Ingka (семейната холдингова компания, която притежава веригата Ikea) основали консорциум Ventur. Амбициите им са след пускането да генерира годишно по 30 GW енергия. 

Офшорният парк ще се намира в южната част на норвежко Северно море развитието на зоната Sørlige Nordsjø II фаза 1 в южната част на Норвежко Северно море, поясняват в официално съобщение инвеститорите. 

„Развълнувани сме, че осигурихме печелившата оферта за проекта Sørlige Nordsjø II“, каза. Очакваме с нетърпение да работим в тясно сътрудничество с нашите партньори и заинтересовани страни, за да осъществим този проект и да постигнем осезаеми ползи за местната общност", казва след подписването Йорне Блукенс, ръководител на проекта във Ventyr.  Компанията гарантира, че общностите в близост до вятърния парк ще се възползват от икономическите възможности и ще им се осигури работни места. 

Чрез стратегически партньорства и ангажираност на общността, ние сме посветени на насърчаването на дългосрочния просперитет и растеж в региона, казват друг участник в проекта - NorSea Group.

„Очакваме с нетърпение да подкрепим консорциума с опита на NorSea, натрупан през шестте десетилетия офшорна индустрия, и да го превърнем в нова глава за енергетиката и индустрията за Норвегия, създавайки работни места и изграждайки компетентност ", казва Джон Е. Стангеланд, главен изпълнителен директор. 

„Това е важен крайъгълен камък в офшорното вятърно пътуване на Норвегия и Parkwind се гордее, че играе ключова роля в развитието на Sørlige Nordsjø“, каза Франсоа Ван Льов, съизпълнителен директор на Parkwind.

„Имаме дълъг опит в предоставянето на успешни офшорни вятърни паркове в Северно море и очакваме с нетърпение да вдъхнем живот на нов проект за чиста енергия в норвежки води.“  „Радваме се на резултатите от този първи норвежки търг. Това е още една инвестиция, която ще даде възможност за намаляване на отпечатъка върху климата далеч отвъд нашето потребление на дребно и във веригата на стойността на ИКЕА, а също така ще подкрепи прехода към възобновяемо бъдеще. Офшорната вятърна енергия има огромен потенциал да допринесе за целите на Европа за декарбонизирана енергия и ние очакваме с нетърпение следващите стъпки на това партньорство“, каза Фредерик де Йонг, ръководител на отдела за възобновяема енергия в Ingka Investments.

Анкети