Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Домакинствата и индустрията в Нидерландия горят все по-малко газ

Мрежата

Домакинствата и индустрията в Нидерландия горят все по-малко газ

Домакинствата и индустрията в Нидерландия горят все по-малко газ - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

От блога на българския журналист, живеещ в Белгия - Апостол Апостолов:

Нидерландия отбелязва спад в потреблението на газ на годишна база. Според националната статистика на страната за изминалата 2023 година са консумирани 30 милиарда кубически метра синьо гориво, което е с 5% по-малко спрямо 2022.

Цените на енергията са останали сравнително високи през цялата изминала година.

По отношение на секторите също се забелязва видимо намаление на потреблението. Магазини, хотели, ресторанти са ползвали по-малко газ. Самите домакинства също са намалили с 11% потреблението. Един от факторите е сравнително меката зима и малкото студени дни около Коледа и Нова година.

Индустрията също е завъртяла кранчетата. За пета поредна година намалява потреблението в електроцентрали, промишленост, обществени сгради и селското стопанство.

Основно те се снабдяват както конвенционален газ, така и с втечнен от САЩ. Преди инвазията на Русия в Украйна една четвърт пристигаше от Федерацията, а в момента почти половината от доставките идват от Норвегия. Руският внос в момента представлява едва 9%.

На фона на ниската консумация и сравнително топлото време, газохранилищата на страната (подобно на повечето в Европа) са запълнени до краен капацитет. Резултатите показват, че за последните 3 години страната обикновено приключва зимния сезон с пълни газохранилища. Последно през 2021 година в края на зимата запасите са били изчерпвани на 33%.

Статистиката припомня, че 2022 може да се счита за годината, в която се чупят рекорди. Заради войната, високите цени на енергията, потреблението на ниската земя драстично е било най-ниско за последните 50 години. Тогава е консумиран една четвърт по-малко газ спрямо критичната за Европа 2021 г.

Независимо изследване на businessinsider.nl  от началото на февруари потвърждава резултатите на националната статистика. Според проучването на сайта  все по-малко домакинства годишно преминават прага на консумация от 1500 кубически метра газ. 

В проучването се отбелязва и факта, че потреблението на страната намалява както и добивът. От миналата година правителството затвори най-голямото газохранилище в Европа – „Грьонинген“ и се разчита на няколко по-малки. Добивът в морето през 2023 също е бил с 19% по-малко на годишна база, което е рефлектирало и върху приходите в държавната хазна.

Нидерландия е една от петте държави в ЕС (останалите са Германия, Италия, Франция и Австрия) на чиято територия се съхранява две трети от общия за общността капацитет на природен газ.

Според Регламента за съхранение на газ страните, които нямат съоръжения за съхранение, трябва да съхраняват 15% от годишното си вътрешно потребление на газ в запаси в други държави членки. Следователно те ще имат достъп до запасите от газ в други държави членки.

Този механизъм ще повиши сигурността на доставките на газ в ЕС и ще сподели финансовата тежест от попълването на капацитета на ЕС за съхранение. За да защитят запасите си, държавите членки с по-малък капацитет за съхранение си сътрудничат с държавите членки, които имат по-големи инсталации.

Газохранилищата в Нидерландия остават пълни и по друга причина – затрудненията, които изпитва нейната икономика и по-малкото потребление в производството.

Изглежда, че върху данните не е оказало влияние размириците в Червено море, свързани с атаките срещу кораби от страна на племенната организация хутите.

От октомври миналата година хутите не спират с атаките си по кораби в Червено море. С действията си искат да покажат подкрепата си за Хамас и палестинците. Това е племенна организация от планински район в северен Йемен, който граничи със Саудитска Арабия.

Според данни за корабоплаването, цитирани в бизнес вестника De Standaard,  до средата на януари най-малко 5 танкера от Катар е известно, че са били обект на обстрелване. Емирството е втория по големина доставчик на втечнен природен газ за Европа след САЩ и обикновено използва маршрута на Червено море за доставки.

Анкети