Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Хотелите в Брюксел гледат с блеснал поглед към Олимпиадата в Париж

Мрежата

Хотелите в Брюксел гледат с блеснал поглед към Олимпиадата в Париж

Хотелите в Брюксел гледат с блеснал поглед към Олимпиадата в Париж - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

До олимпийските игри в Париж остава по-малко от половин година. Трескавата подготовка върви в пълна сила, а вълнението е обзело не само спортистите, феновете, организаторите, но и туристическият сектор.

Хотелите в Париж и околността са погълнати от резервациите и настаняването. Оказа се, че не само там търсят моментната облага. Брюксел също не се отказва да привлече туристи, тъй като разстоянието между двата града не е никак дълго, пише в свой анализ българският журналист, живеещ в Белгия - Апостол Апостолов.

От местната хотелиерска асоциация заявяват, че е все още рано да се каже колко души ще предпочетат да отседнат в белгийската столица вместо в отдалечените френски предградия.

Според Ив Фонк от асоциацията около Великден ще има повече яснота. Но и към този момент запитванията дават оптимистични очаквания. Тя посочва като пример, че пътуването с Евростар между двете столици е обикновено по-бързо отколкото с влак между Париж и околностите. Обикновено пътуването от „Брюксел Миди“ до съседната страна отнема около два час и малко, а в самата Франция с локален влак може и над два часа да отнеме.

Туристическият уебсайт visit.brussels също не пропуска възможността да отбележи близостта на белгийската столица до Париж. За привличане на клиенти стартира имиджова кампания за популяризиране на Брюксел като екстра дестинация за хората, които се отправят към Париж, казва в телевизионно интервю Йерун Ропе и същевременно подчертава, че нямали намерение да се конкурират с французите.

Управата на мегаполиса е сключила медиен договор със списание "Метрополитън", което ще се предлага във влаковете "Евростар" и ще разказва за туристическите възможности на европейската столица. Или както казваме ние българите – ден година храни и този шанс не се пропуска.

„Игрите могат да осигурят допълнителен тласък на туризма ни и защо да не се възползваме. Видяхме, че една голяма конференция, която традиционно се провежда в Париж, сега това лято избира Брюксел“, посочва още специалистът.

Оптимизъм в Белгия има и след като стана ясно, че хотелите в Париж са утроили цените за настаняване. Нощувката в дена на откриването била малко над 1000 евро, според проучване на потребителска организация.

Изследването е било проведено в края на декември сред 80 три- и четиризвездни хотела. То е показало, че за нощта на 26 юли, когато е церемонията по откриването, двойна стая струва средно 1033 евро, докато две седмици по-рано цената е 317 евро.

Освен това 50% от хотелите съобщават, че вече са напълно резервирани за тази нощ, а 30% от местата изискват резервиране на минимум две нощи, съобщава Ройтерс.

Туристическата служба на Париж очаква около 16 милиона души да посетят френската столица и региона около нея във връзка с Олимпийските и Параолимпийските игри, припомня Ройтерс.

И ако за бизнеса, държавата и спорта Олимпиадата е имидж, за обикновения французин тя е нарушаване на ежедневието, хаос в града. И не на последно място – не чак толкова висок приход в хазната, както се очаква.

Проучване от края на миналата година показало, че приходите няма да донесат така очаквания тласък във френската икономика. Очакваните ползи не са толкова сигурни, отбелязва и Euronews Business, който решил да разгледа дали наистина 4-годишната подготовка ще бъде „здравословна финансова инвестиция‘ за Париж и Франция като цяло.

За професора по география и устойчивост в университета в Лозана – Мартин Мюлер Игрите „са финансова яма“ за правителствата, която запълват с години след провеждането. Това е така, защото домакините харчели много пари за специализирана инфраструктура, която е с ограничена употреба след събитието и практически трудно може да си избие инвестицията. Като пример той посочва продължаващата поддръжката на инфраструктурата от Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. представлявала тежест от над 900 милиона евро годишно.

Организационният комитет на Париж 2024 твърди, че събитието ще бъде "лост за стимулиране на активността и заетостта, благодарение на мобилизираните над 181 000 работни места". В него се уточнява, че тази цифра включва работни места, специално създадени за случая.

„Лост“ за едни, но не и за други.  Заплатите на служителите в хотелите и камериерките ще си останат същите за сметка на натоварването, казват Робърт Бааде и Виктор Матисън в свое проучване  "Going for the Gold: The Economics of the Olympics" още през 2016 г.

Въпросните хотели, вериги ресторанти, агенциите за коли под наем, авиокомпаниите и подобни фирми, ако са с международна собственост, това увеличение на корпоративните печалби няма да остане в града-домакин, обясняват авторите на изследването.

За организацията на игрите ще се разчита 45 000 доброволци, които разбира се не получават заплащане, а безплатно посещение на някои от състезанията. Тази огромна маса от работна сила трябва да бъде настанена в Париж или предградията. С оглед на запълнения капацитет на хотелите това дава още едно основание на съседен Брюксел доволно да потрива ръце и да чака икономическа изгода от съседите.

Анкети