Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Фраматом ще обучава български студенти и специалисти в сферата на ядрената енергетика

Енергетика

Фраматом ще обучава български студенти и специалисти в сферата на ядрената енергетика

Фраматом ще обучава български студенти и специалисти в сферата на ядрената енергетика - Tribune.bg
Снимка:
© МЕ

Български студенти и специалисти ще се обучават и ще обменят опит с френската компания Фраматон.

„Обменът на опит и знания е сред основните теми и на Алианса от държави от ЕС, подкрепящи ядрената енергетика. В България имаме над 40-годишен успешен опит с АЕЦ „Козлодуй“, но допълнителните знания и достъпът до най-новите технологии и проучвания ще бъдат от полза. Предвид многото проекти за изграждане на нови ядрени мощности в Европа се очаква разкриване на до 450 000 нови работни места в сектора за висококвалифицирани и високоплатени социалисти. Чрез тази програма за обучение ще дадем възможност на наши експерти да се реализират както в страната, така и в чужбина“, коментира служебният министър Росен Христов.

На срещата, която се проведе в Париж, френската компания представи опита, който има в няколко европейски държави в организацията на обучение, като подчерта, че за България ще бъде изготвен специален план.

По-рано Христов се е срещнал и с ръководството на водещата френска енергийна компания EDF, с което обсъдил предпроектно проучване и оценка на възможността за изграждане на АЕЦ „Белене“. От френската страна са представили и примерен детайлен план какво би включвало подобно изследване.

„Важно е за ключови и стратегически проекти да взимаме експертно и информирано решение на база предимствата и недостатъците на всички възможни сценарии. Проектът “Белене” има бъдеще и идеята ни е на основата на пълна и актуална информация парламентът да вземе решение как да продължи развитието му“, подчерта Христов.

Анкети