Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Гвоздейков: България няма да плати обезщетение на „Лукойл“ за предсрочно прекратената концесия

Енергетика

Гвоздейков: България няма да плати обезщетение на „Лукойл“ за предсрочно прекратената концесия

Гвоздейков: България няма да плати обезщетение на Лукойл за предсрочно прекратената концесия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

България няма да плати нищо на руската компания „Лукойл“ за предсрочното прекратяване на концесионния договор за пристанище „Росенец“. Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков в интервю за Mediapool, ден преди да се запознае на място в Бургас с процеса по предаването на терминала за управление на държавата.

Започна процедурата по прехвърлянето на Росенец

„Има точни и ясни доказатества, че „Лукойл Нефтохим Бургас“, като компания, се управлява индиректно от Русия. Няма как да искат обезщетение за предсрочното прекратяване на концесията, защото в европейския регламент ясно е посочено, че обезщетение на концесионера не се дължи. Същото се отнася и за направените от него инвестиции в терминала до момента", коментира Гвоздейков.

Той коментира, че засега процесът върви по график и стриктно се спазват заложените срокове в закона, който беше приет от парламента непосредствено преди лятната ваканция на депутатите.

До 30 дни: Лукойл Нефтохим трябва да предаде Росенец на специална комисия

С оперирането на пристанищния терминал „Росенец“ на практика България поема управлението му чрез държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, като в момента държавното предпрятие кандидатства пред „Морска администрация“ за издаване на удостоверение за експлотационна годност на терминал „Росенец“.

Обявиха конкурс за избор на държавен представител в Надзорния съвет на Лукойл

Контролът по доставките ще бъде стриктно следен съвместно с помощта на агенция „Митници“ и Гранична полиция, каза Гвоздейков. От терминала суровината ще отива към складовата база, която е собственост на „Лукойл“.

Той уточни, че няма решение на Министерския съвет дали да се прекрати предсрочно дерогацята за вноса на руски нефт. Съветът за сигурност към правителството не е обсъждал този въпрос, а е направил анализ на ситуацията, ако това се случи.

Внесоха предложение за отнемане на дерогацията на Лукойл

Анкети