Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Хиновски: През 2038 г. се очертава загуба на всички базови мощности, имаме нужда от седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Енергетика

Хиновски: През 2038 г. се очертава загуба на всички базови мощности, имаме нужда от седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Хиновски: През 2038 г. се очертава загуба на всички базови мощности, имаме нужда от седми блок на АЕЦ Козлодуй - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

„Споразумението за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да гарантира финансовата рамка. Имаме нужда от него - той е единственият алтернативен източник на сигурна енергия във всякакви метеорологични условия. Ще изгубим всички въглищни централи поради неконкурентноспособност, заради ръста на цените на квотите. През 2038 г. се очертава загуба на всички базови мощности в България, което ще бъде апокалиптично. Няма да можем да покриваме основното потребление“, това коментира пред Нова нюз енергийният експерт Иван Хиновски.

„Трябва да се знае не само колко ще струва, но и източниците на финансиране. Проектът се отразява на цената на капитала, лихвите падат при такъв контракт. Очакваме информация относно компонентите на кредита. Очаквам част от него да е от американската EXIM Bank. Това е в рамките на 70% външно финансиране, а българското ще бъде 30%. Фирмите за доставка и строителство ще се обсъждат допълнително“, коментира той.

По думите му критична за крайната цена на проекта ще бъде формулата EPS - инженеринг, доставки и строителство.

„Проектът е със сбъркана конституционна форма на изпълнение. Той е в прерогативите на изпълнителната власт, но част от отговорностите за него се прехвърлиха върху парламентарната комисия, НС и КС. Основната идея е проектът да стане необратим. Ангажиментите да станат такива, че да се осигурят всички условия от две страни. В момента е в геополитическа фаза - предстоят да се направят редица избори. Не се знае дали ще бъде реализуем, но има една голяма неизвестна - лицензирането. Технологията няма лиценз в ЕС все още. Дано ние успеем, за това се иска огромен експертен капацитет, който България няма“, обясни Хиновски.

Анкети