Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Христов: Николов е инструктирал отказът от плащане с превалутиране към „Газпром“

Енергетика

Христов: Николов е инструктирал отказът от плащане с превалутиране към „Газпром“

Христов: Николов е инструктирал отказът от плащане с превалутиране към Газпром - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/БТВ

„Бях призован в Националното следствие като свидетел относно спирането на доставките от „Газпром“ и последващите преговори. Нямам информация дали ще бъда викан отново на разпит, може евентуално да поискат допълнителни документи, но аз ще съдействам изцяло“, това заяви пред БТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов по повод вчерашното си явяване за разпит в Националната следствена служба.

Ден преди това от трибуната на Народното събрание той обяви, че правителството на Кирил Петков е купувало газ 30% по-скъпо, като това е довело до тежки загуби и повишаване на инфлацията.

Христов: Купуването на пъти по-скъп газ е повишило инфлацията и цените, довело е до загуби за България

„Тогава газът е купуван на борсова цена, сега ние го купуваме с 50% по-евтино от борсата. Техните сметки докараха България до този резултат. Тези хора не знаят как работи борсата“, категорично заяви Христов.

По думите му бившият енергиен министър Александър Николов е дал инструкции на „Булгаргаз“ да бъде спрян вносът на газ от „Газпром Експорт“, както и да не предприема мерки за плащане по новата схема за превалутиране.

„Всички останали европейски държави продължиха да плащат по новата схема и все още го правят, единствено България отказа да плаща за газовите доставки в рубли“, обясни той.

Росен Христов продължи с критиките си за управлението на предишната власт, като обяви, че   действията на кабинета „Петков“ са довели до енергийната криза и отново посочи, че  са заварили „пълен хаос“. По думите на служебния министър е имало договори, които са били сключвани в нарушение на Закона за енергетиката.

По повод поисканата му оставка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, министърът на енергетиката отговори, че няма намерение да подава оставка, тъй като служебното правителство е постигнало „страхотни резултати“ за по-малко от три месеца.

„Ние сме експертен кабинет, а не политически. В сектор „Енергетика“ постигнахме резултати. Интерконекторът, например, беше дотолкова изостанал, че още една година нямаше да го завършат“, каза Христов.

На въпрос защо „Булгаргаз“ предлага поскъпване на газа през декември, министърът отвърна, че през зимния период има по-голямо търсене.

Цената на газа за декември ще скочи с малко над 17%

По темата, която се коментира в последните седмици, че страната ни изнася петрол той отново заяви, че това не е така.

„Ние изнасяме петролни продукти, или по-точно това са остатъчни продукти, които произвежда рафинерията в Бургас. Тези остатъчни продукти се изнасят в трети страни, защото ние няма какво да ги правим“, поясни министър Христов.

Анкети