Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Христов: Купуването на пъти по-скъп газ е повишило инфлацията и цените, довело е до загуби за България

Енергетика

Христов: Купуването на пъти по-скъп газ е повишило инфлацията и цените, довело е до загуби за България

Христов: Купуването на пъти по-скъп газ е повишило инфлацията и цените, довело е до загуби за България - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/архив

„Информацията е важна не само що се касае до енергетиката, а е въпрос на национална сигурност. На 1 април „Газпром“ уведомява с писмо „Булгаргаз“, че трябва да се променят условията на плащания, като ние се задължаваме да открием две сметки в „Газпромбанк“, съответно в щатски долари и рубли. Предвидено е плащането да се извършва с превод в долари, след което „Газпром банк“ поема отговорността да превалутира и изплати сумите на „Газпромекспорт“ сумата в рубли. На 13 април Министерски съвет на оперативно заседание взема решение „Булгаргаз“ да не приема действие по изпълнение на предложението, в последствие на 27 април „Газпром експорт“ преустановява доставките“, заяви енергийният министър Росен Христов по време на изслушване в Народносто събрание.

Той допълни, че след тази дата „Булгаргаз“ е осигурявала количествата газ чрез сключване на еднократни и краткосрочни договори на месечна база. Основни конткрагенти са „Метенерджи Трейдинг“, „Виа Румъния“, „Тотал“, „Шиниър“ и други. Единствените доставки по дългосрочен договор са количествата от Азербайджан. Христов допълни липсват данни правителството на Кирил Петков да е правило каквито и да било стъпки за дългосрочни доставки на природен газ, които да гарантират енергийната сигурност на страната. В същото време той подчерта, че краткосрочните договори са подписване в нарушение на закона на енергетиката. В закона ясно е записано, че краткосрочни договори се правят на енергийния борсов пазар, а не чрез имейли и събиране на оферти или пък някакви договаряния, както се е случвало при правителството на Петков.

Христов обясни и технологията на сделките: „През месец февруари 2022 година г-н Людмил Йоцов е назначен за изпълнителен директор на „Булгаргаз“. Предходния му работодател е „Метенерджи Трейдинг“. През март същата фирма започва интензивно за изкупува свободни слотове за разтоварване на танкери с втечнен газ в Гърция, включително купува два слота в график за доставка през май месец. В същото време „Булгаргаз“ не предприема действия за същото. Април месец „Булгаргаз“ с решение на оперативно заседание на МС отказва да изпълни инструкциите на „Газпром“, което води до спиране на доставките. Два дни по-късно на 29 април „Булгаргаз“ сключва договор с „Метенерджи“ за доставка на 930 хиляди мегават часа втечнен газ с график на доставка през месец май, количества които фирмата прозорливо е предвидила да осигури месец и половина по-рано, въпреки че по това време България има действащ договор и доставки от „Газпром“. Цената за тази доставка е с 30% по-висока от договорената цена с „Газпром“ за същия месец. През май месец е подписан и договор за доставка на танкери с втечнен газ с компанията „Шинииър“, отново без конкурентна и прозрачна процедура. За тези танкери са необходими слотове за доставка и тук идва поредното интересно съвпадение, че свободните такива в Гърция са изкупени вече от компанията „Метенерджи“.

Христов отново подчерта, че в края на правителството на Кирил Петков е купуван природен газ с 30% по-скъпо и не е направено нищо, за да имаме устойчиви и дългосрочни договори.

Служебният министър на енергетиката разкри, че при встъпване в длъжност е установил, че няма осигурени количества за месеците септември и октомври. Има заявени два танкера, но слотове за разтоварване няма. С изненада виждат, че единствените които могат да ползват са тези вече заявени от „Метенерджи“, но на цени, които са в пъти повече от пазарните, което служебното правителство е сметнало за неприемливо. Именно затова са започнали преговори с Турция.

Христов посочи още, че спрените доставки на газ от „Газпром“, купуването на пъти по-скъпо синьо гориво с непрозрачните сделки е довело да повишение на инфлацията и цените, както и мащабни загуби за България.

Вече смененото ръководство на „Булгаргаз“ променя изцяло политиката и провежда краткосрочните договори според закона и с ясни критерии с оценка на критериите. Той увери, че доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени в пъти по-ниски от предходните месеци.

„Благодарение на своевременните мерки на новото ръководство на „Булгаргаз“ успяхме да овладеем цените и както имате информация цените на газ за ноември са значително по-ниски от тези, които бяха за септември, но и значително по-ниски от борсовите цени. Докато през месеците от април до август доставките на газ се движат на практика идентично с борсата, в момента ние купуваме газ от същите компании при приблизително същата криза в доставките на цена, която е повече от 60 евро отстъпка или наполовина на борсовата цена“, категоричен беше Христов.

Анкети