Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Иска Михайлова: От мерките в ПВУ ще пострада цялата енергийна система на България

Енергетика

Иска Михайлова: От мерките в ПВУ ще пострада цялата енергийна система на България

Иска Михайлова: От мерките в ПВУ ще пострада цялата енергийна система на България - Tribune.bg
Снимка:
© Фейсбук

„От мерките, записани в Плана за възстановяване и устойчивост, ще пострада цялата енергийна система на България и това ще докосне всеки един българин и всяко едно домакинство“, това заяви на брифинг в Стара Загора депутатът от „Възраждане“ и член на Комисията по енергетика в 48-то Народното събрание Искра Михайлова.

От думите ѝ стана ясно, че от партията настояват за премахване на текстовете в Плана за възстановяване и устойчивост, акцентиращи върху намаляването с 40 на сто на въглеродните емисии от енергетика, както и изречението, че до 2038 година България трябва да се освободи от въглищните си централи.

Според нея настоящата енергийна криза, която засяга целия свят, дава основания тази част от Плана, която е свързана с енергийната независимост на България, да бъде предоговорена. Искра Михайлова обясни, че според Закона за енергетиката "енергийната независимост на държавата се осъществява от Министерския съвет и от министъра на енергетиката". Според нея са пропуснати възможности за модернизация на ТЕЦ-овете.

„Затварянето на въглищните мощности в Маришкия басейн би било икономическо убийство на нашия регион. Това е гръбнакът на икономиката в Старозагорски регион. Ние не сме подготвени през 2026 година за закриване на 40 на сто от мощностите си, а след 15 години да бъдат изцяло затворени“, допълни областният координатор на „Възраждане“ Даниел Проданов. Според него над 100 000 души ще бъдат засегнати, ако това се случи.

Анкети